Bestellijst

Bestellijst

Filosofie en religie

Cursuscode: 5205

Een haat-liefdeverhouding.
In een tijd dat religie volop in het nieuws is, dringt zich de vraag op wat we ermee moeten, of kunnen. Velen dachten dat religie op haar retour was, maar dat blijkt niet het geval. Wat heeft dat te betekenen? Valt religie te verenigen met een moderne kritische geest?

In de filosofie is heel verschillend gedacht over religie: van inspiratiebron en noodzakelijke aanvulling, tot misleiding en vijand van het redelijke denken. In deze cursus onderzoeken we de verhouding tussen filosofie en religie, aan de hand van enkele markante denkers: Augustinus, Spinoza, Kierkegaard en Nietzsche; ook zal Oosters denken hierover aan bod komen, m.n. Advaita vedanta en Boeddhisme.

Wat dachten zij over de menselijke existentie, God, het bovennatuurlijke, oervertrouwen en levenszin? Is religie iets anders dan spiritualiteit? En is het ook mogelijk de tegenstelling tussen religie en atheïsme te overstijgen of te verzoenen?

Naast inleidingen op de filosofen, bestaat de cursus uit het lezen en bespreken van teksten en een koppeling met de eigen ervaring.
De  cursusprijs is inclusief het lesmateriaal.

Donderdag 28 februari 2019
7 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 185,00
Dhr. drs D. (Dries) Boele
19:30 - 21:30
Locatie: OBA, Javaplein 2 (klik hier voor de adres gegevens)
drs D. (Dries) Boele
Dries Boele studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij is vanaf 1983 betrokken geweest bij de ontwikkeling van praktische vormen van filosofie. Sinds 1990 is hij werkzaam als praktiserend filosoof, in en buiten Nederland, met name voor filosofisch consulentschap, socratische gesprekken, dilemmatrainingen en denkateliers. Hij verricht zijn werkzaamheden voor Nijenrode University, Amsterdamse politie, managementteams, artsen, gevangenen en diverse onderwijsinstellingen. Daarnaast geeft hij leesgroepen en cursussen, in het bijzonder filosofie van de levenskunst, ook als filosofische vakantie in Zuid-Frankrijk en bij de ISVW (Leusden). Hij verzorgt een training voor socratische gespreksleiders en doet onderzoek naar filosofie met het oog op levenskunst en samenleving. Sinds 1994 leidt hij een filosofisch café, Hotel de Filosoof in Amsterdam. Sinds 1994 verzorgt hij cursussen filosofie aan de Volksuniversiteit Amsterdam.