Bestellijst

Bestellijst

Het Midden-Oosten: een gevaarlijk labyrint

Cursuscode: 5252

1. Oude culturen van het Midden-Oosten
De geschiedenis van het Midden-Oosten begint met een blik op de oude culturen in het gebied wat men noemt ‘de vruchtbare halvemaan’. Dat strekt zich uit van het oude Perzië tot die in het zuiden van het oude Egypte. De culturen die daar bloeiden vormen de bakermat van drie monotheïstische religies en vormen de basis van onze moderne westerse cultuur. We zullen zien hoe die religies zich ontwikkelden en hun greep kregen op de westerse wereld. De islam speelt hierin een centrale rol.
2. Franse- en Britse overheersing
In de loop van de 19e eeuw kwam het Midden-Oosten steeds meer onder de invloed van koloniserende West-Europese landen te staan. Na de verovering van Egypte door Napoleon, brokkelde de invloed van het Ottomaanse Rijk als snel af. Tijdens WOI verdelen Engeland en Frankrijk het Midden-Oosten. De dans om de olie, die in de 20e eeuw z’n beslag kreeg, heeft diepe sporen nagelaten politieke en economische ontwikkelingen in de landen van het Midden-Oosten. Nationalisme en de islam gingen daarbij vaak hand in hand.
3. Recente geschiedenis
Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het politieke klimaat in het Midden-Oosten dramatisch. Aan de West-Europese overheersing kwam met veel geweld een einde. Oude regimes werden verdreven en nieuwe, radicale leiders predikten een nieuw nationaal bewustzijn. Maar ook zij moesten weer plaatsmaken voor meer orthodoxe militante bewegingen, zoals Al Qaida en IS. Met name de twee Golf-oorlogen hebben een dramatische impact gehad op de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de verhouden tussen het MO en het westen op scherp gezet.
4. De Arabische Lente en wat daarvan over is
In 2010 begon wat men wel noemt de ‘Arabische Lente’. Naar de wanhopige zelfmoord van Mohammed Bouazizi in Tunesië, ging het ene Arabische regime na het andere om. Aan dit domino-effect leek geen einde te komen. Het enthousiasme, vooral in het westen, was zeer groot. Terecht of naïef, de zogenaamde ‘revoluties’ hebben geen van allen gebracht wat men ervan verwacht had. De opkomst van Al Qaida en IS heeft het Midden-Oosten definitief veranderd in een wespennest, waar menig westerse natie liever z’n hand niet in wil steken. 

• De bijeenkomsten van deze cursus worden geïllustreerd met foto’s, fragmenten uit speelfilms en documentaires.

Dinsdag 7 mei 2019
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 110,00
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
19:00 - 21:00
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adres gegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte van 2009 tot 2013 als freelancejournalist en correspondent in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij deed gedurende de opstand in Egypte verslag van de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Daarnaast was hij als gastdocent verbonden aan de Cairo University. Thans is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.