Literair-historische wandeling Westelijke Eilanden: een dorp in de stad

Literair-historische wandeling Westelijke Eilanden: een dorp in de stad
Cursusnummer:
5000
15
mrt

Hou je van sterke verhalen? Vooral als ze echt gebeurd zijn? Dan is deze spannende wandeling door de Westelijke Eilanden iets voor jou. Je hoort alle ins en outs over het Old Boys’ Network van de familie Bicker, de ware machthebbers uit onze zogenaamde Gouden Eeuw (men was zich al bewust van de uitzonderlijke bloei en groei van de jonge Republiek en de term “Gouden Eeuw” komen we al tegen in historische documenten uit die tijd). 

We starten met een drankje (consumpties voor eigen rekening) en luisteren naar een korte, historische uiteenzetting in het Rijksmonument Het West-Indisch huis. Vervolgens bewonderen we de prachtige binnentuin met de nu veilige opstelling van Peter Stuyvesant en de kelder waar heuselijk de Zilvervloot werd geborgen. Daarna komen we langs enkele bijzonderheden in de drukke Haarlemmerstraat en slaan we af naar een deel van Amsterdam - gelegen “aan de goede kant van het spoor” - waar de tijd heeft stilgestaan. Er valt veel te vertellen! 

Om alvast in de stemming te komen kun je schrijvers als Simone van der Vlugt met haar Wij zijn de Bickers (2019) of “autochtoon” Philip Snijder met Zondagsgeld (2007) even scannen. De verhalen zijn zó uit het leven gegrepen! Wil je eens kennismaken met “een rasechte Amsterdammer?” Kijk dan eens naar het filmpje van Jordaanse Beppie

Om te vieren dat het Boekenweek is, wordt er tijdens en na de wandeling voorgedragen uit pareltjes van onze rijke Nederlandse (jeugd)literatuur en poëzie. Als toehoorder kun je zelf meelezen aan de hand van kopieën die worden uitgedeeld.

Verzamelpunt: het historische West-Indisch Huis (café Nieuw-Amsterdam), Haarlemmerstraat 75.
Goed schoeisel aanbevolen (NB veel oneffen plaveisel!).

15
mrt
 • 1 wandeling van 2,5 uur Toon details
  • 1: vrijdag 15 mrt 2024 - 13:30 – West-Indisch Huis Haarlemmerstraat 75
 • Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
 • € 34,00
 • Ans Ferwerda
 • West-Indisch Huis Haarlemmerstraat 75 Toon adres-info
  • West-Indisch Huis Haarlemmerstraat 75

   Haarlemmerstraat 75
   1013 EL AMSTERDAM
   Nederland

Startdatum
Lesvorm
Docent