Bestellijst

Bestellijst

Online lezing Gaudí en het Catalaans Modernisme

Cursuscode: 1506
26
okt

Antoni Gaudí (1852-1926) was de bekendste vertegenwoordiger van het Catalaans modernisme, de Spaanse variant van de Art Nouveau.

Aan het eind van de 19e ontstond op veel plaatsen in Europa een onvrede over de heersende architectuur met al haar neostijlen: zo ontstond in Frankrijk de Art Nouveau, in Oostenrijk de Wiener Secession en in Duitsland de Jugendstil. In Spanje kwam deze vernieuwing met name in Catalonië op, waarbij men verder ging dan het zoeken naar een nieuwe vormentaal: er moest een typische, Catalaanse architectuur komen. Gevoed door hun liefde voor Catalonië en het streven naar onafhankelijkheid, brachten deze architecten prachtige, fantasierijke ontwerpen voort. Dit werd nog eens extra mogelijk gemaakt door de relatief nieuwe stadswijk Eixample in Barcelona.

Van Gaudí bespreken we zijn bekendste werk. Zo zien we Casa Batlló (Barcelona, 1907) en Casa Milà (Barcelona, 1907), maar ook vroeger werk als Casa Vicens (Barcelona, 1885) en El Capricho (Comillas, 1885). Daarnaast uitgebreid aandacht voor Park Güell (Barcelona, 1914), oorspronkelijk bedoeld als een luxe woonwijk en natuurlijk zijn levenswerk de Sagrada Família (Barcelona, 1884- ).

Verder in deze lezing ook aandacht voor andere modernisten, denk bv aan Lluís Domènech i Montaner (1850-1923) en Joesp Puig I Cadafalch (1867-1956).

Online lezing: Deze lezing wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.

Schrijf je in
Dinsdag 26 oktober 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. drs S. (Suzanne) Roelofs

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Kijk vooral ook in je spambox als je kort voor aanvang van de cursus geen link hebt ontvangen! Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

19:30 - 21:30
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
drs S. (Suzanne) Roelofs
Suzanne Roelofs studeerde architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij schrijft teksten en geeft cursussen en lezingen over architectuurgeschiedenis, met name vanaf de jaren 1920. Verder begeleidt ze culturele (architectuur) reizen naar o.a. de Verenigde Staten, China en diverse steden in Europa.