Lezingen Parijs: tweeluik over mythische cafés en brasseries

Lezingen Parijs: tweeluik over mythische cafés en brasseries
Cursusnummer:
5453
19
mrt

In twee lezingen neemt Lucienne Mimouni je eerst mee naar het Parijs van Modigliani, Picasso, Chagall, van Dongen, Toulouse-Lautrec, Cézanne. Allen waren in de lichtstad aan het begin van de 20ste eeuw. Daarna laat ze je binnenkijken bij een aantal beroemde brasseries en onthult hun vaak verbluffende geschiedenis. Er wordt uiteraard aandacht geschonken aan interieur en specialiteiten van deze culinaire paleizen.

In de eerste lezing van het tweeluik wordt uiteengezet waarom zoveel kunstenaars uit alle hoeken van de wereld naar Parijs kwamen en van de Lichtstad de wieg van de Moderne Kunst maakten. Zij streken eerst neer in Montmartre, later in Montparnasse en later weer in Saint-Germain. De cafés van deze wijken hebben destijds een essentiële rol gespeeld in het leven van talloze nu wereldberoemde kunstenaars en zijn nu vaak cultureel erfgoed. Waarom en hoe Moderne Kunst zich daar ontwikkelde wordt aan de hand van vele dia’s in deze lezing verhaald. Een werkelijk boeiende geschiedenis voor alle kunstliefhebbers.

En in de tweede lezing staan de brasseries centraal. Eind 19e eeuw groeide het aantal brasseries in Parijs explosief. In een verkenningstocht langs een aantal beroemde en soms minder beroemde adressen, wordt uitgelegd waarom en waar brasseries geopend werden en wie de klanten waren. In de presentatie wordt stilgestaan bij bijzondere verhalen over de oprichters. De inrichting, vaak in Art Nouveau, wordt rijk geïllustreerd aan de hand van dia’s en je komt bijvoorbeeld te weten dat een van de mooiste adressen van de hand is van een architect uit …… Enschede!!! Natuurlijk is er aandacht voor gastronomie en beroemde specialiteiten. En het hele verhaal begint verbazingwekkend met het woord “Bouillon”!

De voertaal tijdens dit tweeluik is Nederlands. Kennis van de Franse taal is dus niet nodig.

Lucienne Mimouni is docent Frans, opgegroeid in Parijs, heeft een aanstekelijke liefde voor Franse cultuur en geeft regelmatig presentaties over zeer diverse aspecten van de Franse cultuur.

19
mrt
 • 2 lezingen van 2,5 uur Toon details
  • 1: dinsdag 19 mrt 2024 - 19:00 – OBA, Oosterdokskade 143 – 3.1
  • 2: dinsdag 26 mrt 2024 - 19:00 – OBA, Oosterdokskade 143 – 3.1
 • Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
 • € 62,00
 • Lucienne Mimouni
 • OBA, Oosterdokskade 143 Toon adres-info
  • OBA, Oosterdokskade 143

   Oosterdokskade 143
   1011 DL AMSTERDAM
   Nederland

Startdatum
Lesvorm
Docent