Bestellijst

Bestellijst

De Magie van Taal - Brein en bewustzijn, wijzelf en de Ander, taal en werkelijkheid

Cursuscode: 1212
23
sep

In deze cursus behandelt docent Karin Fontein het boek De Magie van Taal van taalwetenschapper en filosoof Net Koene. 

De magie van taal. De titel zegt waar het over gaat: ons even raadselachtige als onmiskenbare vermogen met taal op te roepen wat er niet is alsof het zich wel ergens buiten ons bevindt, voor onszelf en voor wie er maar met ons meeluistert/meeleest. Toegang tot het bewustzijn van de Ander is onmogelijk, maar je kan toch gedachten met elkaar uitwisselen. We kunnen de werkelijkheid met elkaar bespreken en fictieve werelden met elkaar delen. Taalgebruikers hebben er allemaal geen moeite mee.

Dit boek moet inzichtelijk maken hoe dat werkt in ons hoofd. De ondertitel maakt duidelijk dat die 'magie' niets met mystiek te maken heeft: Brein en bewustzijn, wijzelf en de Ander, taal en werkelijkheid. Net Koene brengt in kaart wat zich in ons hoofd afspeelt wanneer we naar de Ander luisteren. Ze isoleert taalvormen, woorden, constructies, toonhoogte- en ritmekenmerken die we als informatief herkennen in wat de Ander zegt. Ze laat zien hoe al die vormen hun eigen bijdrage leveren aan onze voorstelling van waar de Ander het over heeft.

Cursisten wordt verzocht het boek De magie van taal zelf aan te schaffen. 

Schrijf je in
Donderdag 23 september 2021
22 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 15:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 375,00
Mw. drs K. (Karin) Fontein
Boek: De magie van taal, Net Koene (klik hier voor meer informatie)

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

15:30 - 17:00
Locatie: OBA, Javaplein 2 (klik hier voor de adresgegevens)
drs K. (Karin) Fontein
Karin Fontein studeerde Filosofie, specialisatie Cultuurfilosofie en Esthetica aan de Universiteit van Amsterdam, daarvoor studeerde zij ook in Nijmegen en Utrecht. Zij geeft al 24 jaar cursussen Filosofie op de Joke Smit Academie voor volwassenenonderwijs en ze geeft ook Filosofielessen op Havo en VWO op het ROC van Amsterdam. Haar specialisaties zijn: Filosofie & Literatuur en Vrouwen in de Filosofie. Ze runde een jongerenvereniging, zat in redacties van diverse kunsttijdschriften, was secretaris van de docentenvereniging Filosofie en schrijft artikelen. Karin reist en fotografeert graag.