Bestellijst

Bestellijst

Inleiding Filosofie

Cursuscode: 5200
01
feb

Hoe te beginnen met filosoferen? Wie een werk van de grote wijsgeren zelf gaat lezen, mist vaak de achtergrondkennis en legt de tekst dan al snel teleurgesteld weg. Wie met een overzichtswerk begint, kan weer de moed verliezen door de stortvloed aan namen en begrippen die hij of zij over zich heen krijgt.

Vandaar dat deze cursus een thematische aanpak heeft. De deelnemers krijgen daardoor een overzicht van de verschillende terreinen van de filosofie plus de bijbehorende vragen. Zo stellen we bij kentheorie de vraag naar zekere kennis. Bij wijsgerige antropologie gaan we in op de vraag of de mens vrij is. Bij ethiek denken we na over de vraag hoe we moeten leven. Bij politieke en sociale filosofie denken we na over rechtvaardigheid, enzovoorts. Daarmee zetten we ook de achtergrond neer waartegen we teksten gaan lezen van onder anderen Plato, Descartes, Kant en Nietzsche.
 
Achter deze aanpak ligt de visie dat filosofie vooral iets is wat mensen leren door het te doen – wat ook om een actieve deelname aan de lessen vraagt en om enige voorbereiding thuis. Deelnemers zullen merken dat de filosofie helemaal niet zo ver van het dagelijks leven afstaat als vaak gedacht.

Schrijf je in
Maandag 1 februari 2021
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 245,00
Dhr. M.A. (Maarten) Meester

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

19:30 - 21:30
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
M.A. (Maarten) Meester
Leven zonder reflectie is geen leven. Maarten Meester zegt het Socrates na. Hij studeerde algemene literatuurwetenschap, journalistiek en filosofie (cum laude). Hij publiceert in kranten en tijdschriften, waaronder ‘Filosofie Magazine’. Hij schrijft boeken, onder meer ‘Nieuwe spiritualiteit’, ‘De Meester Methode. De makkelijkste manier om te stoppen met milieuvervuilen’ en, met zijn broer Frank, ‘Meesters in de filosofie’ en ‘Meesters in het hier en nu’. Met Frank maakt hij tevens de lesmethode filosofie Durf te denken! Ook doceert Maarten zelf en geeft hij lezingen. En hij blijft studeren, milieu-natuurwetenschappen deze keer.