Cursus Het Oude Egypte: Bakermat van het Jonge Christendom

mei

Niet in het orthodoxe Jeruzalem, het klassieke Athene of het wettische Rome, maar in de smeltkroes van het gnostieke Alexandrië ontstonden de grote mythen van het jonge christendom. In deze cursus staat het boek Het oude Egypte: bakermat van het jonge christendom van Tjeu van den Berk centraal.

We gaan terug naar de bronnen van de Nijl. "Op het vlak van de geloofssymboliek is de religie van de christenen geheel identiek aan die van de religie van de Oude Egyptenaren, vanuit godsdiensthistorisch standpunt moet men zelfs spreken van een volledige afhankelijkheid van het christendom van deze religie uit het Oude Oosten", schreef de bekende theoloog Eugen Drewermann. Tjeu van den Berk sluit zich bij Drewermann aan en staat in zijn boek stil bij de oeroude archetypische beelden die volgens hem aan de overeenkomsten tussen de Egyptische religie en het christendom ten grondslag liggen.

De vier cursusbijeenkomsten: 1. Een mytisch wereldbeeld. 2. Alexandrië en het jonge christendom. 3. De Christusmythe en de historische Jezus. 4. Vier christelijke sporen in het Nijldal

Boek: Het oude Egypte: bakermat van het jonge christendom, Tjeu van den Berk. ISBN 9789021142999. Koop het boek hier

Maandag 16 mei 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
4 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. J. (Jielis) van Baalen

Dit is een cursus op locatie. Wij willen je vragen hierbij de huidige basis Coronamaatregelen in acht te nemen. Mondkapjes zijn verplicht bij verplaatsing in het gebouw. Als je zit mag het mondkapje af. Was vaak je handen. Houd afstand (1,5 m is een veilige afstand). Blijf thuis als je klachten hebt (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en laat je testen. Bij enkele cursussen wordt een Coronatoegangsbewijs gevraagd. Dit staat dan vermeld in de cursustekst.

Locatie: Batjanzaal: Batjanstraat 68 (klik hier voor de adresgegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte vanaf zomer van 2009 tot januari 2013 als freelancejournalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Daarnaast was hij als gastdocent aan de Cairo University verbonden. Als correspondent heeft hij veel artikelen geschreven over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Tegenwoordig is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.