Bestellijst

Bestellijst

De Kleine IJstijd (1300-1870) een motor van sociale verandering?

Cursuscode: 5254
26
jan

Gedurende de Kleine IJstijd kon het in Europa zeer koud worden, veelal gepaard met hevige neerslag. Gevolg: misoogsten, soms voor een paar opeenvolgende jaren, overstromingen en hongersnoden. Deze effecten werden zo her en der versterkt door de pest.

Gedurende de periode van een paar eeuwen goedgunstig klimaat kwam Europa tot bloei. Toen brak de Kleine IJstijd aan en kwam direct daarop de pest. Beide leidden uiteindelijk tot grote maatschappelijke veranderingen zoals het verdwijnen van het feodalisme in West-Europa en stedelijke verordeningen in zake arbeid en ziekten. Net zo belangrijk was de verandering in het denken over de godheid. In plaats van de almachtige God en Christus Koning kwamen nu de lijdende Christus en de straffende godheid. Dit alles ging gepaard met puriteinse opvattingen, die uiteindelijk leidden tot “protestantse” en andere stromingen, vanitas-schilderijen en verhalen over het zoeken van een paradijs op aarde, zoals Luilekkerland, maar kregen nu een moralistisch sausje. Dit alles kwam vanaf het einde van de 15e eeuw opgang. Vanaf het moment dat misoogsten, barre weersomstandigheden en ziekten niet meer uitsluitend aan een godheid, duivel of  heks werden toegeschreven, zien we dat vanaf 1700 de overheid in toenemende mate de schuld kreeg van de hongersnoden, met als gevolg staatsingrijpen in de economie en wanneer dit niet tot een oplossing van de problemen leidde, revolten zoals de Franse revolutie.

Website van de docent: www.hansalles.nl

Schrijf je in
Dinsdag 26 januari 2021
4 lessen van 2 uur en 15 min aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 145,00
Dhr. drs H.P.J. (Hans) Alles

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

19:30 - 21:45
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
drs H.P.J. (Hans) Alles
Hans Alles geeft bijna 15 jaar lezingen over historische onderwerpen aan de Volksuniversiteit van Amsterdam. Kenmerkend voor de keuze van zijn onderwerpen is, dat hij altijd een lange periode en een breed gebied kiest. Hij studeerde in 1982 af als historicus (aan de Universiteit van Amsterdam) met als specialisatie Afrikaanse geschiedenis. Hij maakte verscheidene reizen naar Afrika en liet verschillende publicaties over dat continent verschijnen. Daarna verschoof zijn aandacht naar de vraag waar de klassieke Griekse ideeën en godsbeelden vandaan kwamen (zoals het ontstaan van het monotheïsme), die onze westerse denkwereld mede gevormd hebben. Hij dook in de geschiedenis van West-Azië en gaf daarover lezingen aan de hand van verschillende denkwijzen, mythen en epen uit die regio over de periode 3000 voor Chr. tot 500 na Chr. Hierbij kwam ook de politieke en sociaal-economische ontwikkeling aan bod. Het accent van de onderwerpen is daarna gelegd op de Europese middeleeuwse geschiedenis en de meer recente geschiedenis van West-Azië. Dit resulteerde in lezingen over de geschiedenis van Iran, de Zijderoute en de geschiedenis van Centraal Azië. www.hansalles.nl