Online cursus De Tirannie van de Verdienste: Over de toekomst van de democratie

mrt

Michael Sandel, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Harvard University, geldt als een van ’s werelds invloedrijkste intellectuelen. Volgens hem ligt er een grote schaduw over onze samenlevingen in de vorm van het idee dat ¬alles onze eigen verdienste is, zowel succes als falen. Het is een gedachte die het ego van de winnaars streelt en dat van de verliezers verwondt – zoals ook de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen ons laat zien.
We streven al decennia naar een maatschappij met gelijke kansen voor iedereen. Waarin alle mensen, ongeacht kleur, afkomst of sekse, kunnen opklimmen door hun talenten optimaal te gebruiken. Volgens Sandel heeft dit meritocratische ideaal (te) lang gedomineerd in linkse kringen, inclusief de Amerikaanse Democraten. Toch stemmen mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt steeds vaker rechts-conservatief. Ze keren zich af van partijen die gelijke kansen als ideaal zien. Hoe kan dat?
Zonder op zijn hurken te gaan zitten, analyseert Sandel haarscherp de enorme kloven in westerse samenlevingen. En hij doet voorstellen. “Beschouw mensen in de eerste plaats niet als consumenten maar als producenten van zinvol werk voor hun gemeenschap”.
In vijf interactieve bijeenkomst neem ik u - in de vorm van close reading - mee door dit fascinerende boek.
Van harte aanbevolen dit boek aan te schaffen. Michael J. Sandel, De tirannie van verdienste. Over de toekomst van de democratie.Ten Have 240 blz., € 24,99

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.

Dinsdag 16 maart 2021
5 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. J. (Jielis) van Baalen

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte vanaf zomer van 2009 tot januari 2013 als freelancejournalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Daarnaast was hij als gastdocent aan de Cairo University verbonden. Als correspondent heeft hij veel artikelen geschreven over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Tegenwoordig is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.