Body Language, het lichaam in de middeleeuwse kunst

dec

Van 25 september tot en met 17 januari laat Museum Catharijneconvent in Utrecht ons laatmiddeleeuwse schilderijen zien die rauw, vies en vreemd op ons overkomen, maar dat misschien wel helemaal niet zijn. Een groeiende fixatie op de menselijkheid van Jezus, die zijn wortels heeft in de beleving van grote heiligen als Bernardus van Clairvaux en Franciscus van Assisi, vormt de achtergrond hiervan. Dit opende de sluizen voor een intrigerende beeldcultuur waarin zijn lichaam én lichaamsdelen werden ingezet als propagandamiddel voor het geloof. Maar ze werden  steeds extremer in beeld gebracht: bloederiger, explicieter, hariger, smartelijker, inniger. Een uniek fenomeen dat zich uitbreidde naar de manier waarop de lichamen en lichaamsdelen van heiligen en martelaren werden verbeeld.

Wachtlijst
Dinsdag 8 december 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Mw. drs M. (Monique) Hanrath

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
drs M. (Monique) Hanrath
Monique Hanrath heeft aan de Rijksuniversiteit van Leiden Kunstgeschiedenis gestudeerd. Zij is in 1989 afgestudeerd op moderne vormgeving, maar heeft zich sindsdien zich ontwikkeld tot een kunsthistorica met een breed aandachtsveld. Als rondleidster van Museum Catharijneconvent is daar de interesse voor middeleeuwse kunst, Iconen en religieuze kunst uit latere tijd bijgekomen. Daaruit heeft zich interesse voor de kunst van de 17de eeuw en die van vrouwelijke kunstenaars ontwikkeld. Ook 19de -eeuwse en vroeg 20ste -eeuwse stromingen als impressionisme, expressionisme, Art Nouveau en Art Deco krijgen de aandacht die het verdient. Sedert meer dan 25 jaar verzorgt zij lezingen, cursussen en rondleidingen. Als rondleidster en Guide Interprète Nationale in Parijs en Frankrijk heeft zij haar hart verpand aan de Franse kunst en cultuur. Zij komt jaarlijks in Frankrijk.