Your cart

Your cart

Online Lezing: De symboliek van Kat en Hond in de kunst

Course code: 1065
28
Sep

Een lezing voor zowel honden als kattenliefhebbers
Honden en katten zijn de meest geliefde huisdieren van de mens. Al vele duizenden jaren houden deze dieren ons gezelschap. De kat heeft met zijn eigenwijze en speelse natuur een grote aantrekkingskracht op ons. Die bijzondere aandacht voor de kat is niet nieuw. Al in het Oude Egypte wordt de kat vereerd als heilig dier en is Bastet de godin die verschijnt in de gedaante van een kat. In de beeldende kunsten echter is het vooral de hond die wordt afgebeeld. Katten komen in de kunst ook wel voor, maar honden blijken veel populairder en zijn op veel meer schilderijen te vinden.

Vooral in de Gouden Eeuw is er bijna geen landschap, portret of kerkinterieur te vinden waar niet een of meerdere hondjes te zien zijn. Er ontwikkelt zich een veelzijdige beeldtaal waarbij de hond zowel lust, trouw als een goede opvoeding kan symboliseren. Terwijl de hond als trouwe compagnon bij de jacht en als gezelschapsdier geliefd blijft, ontwikkelt de kat zich in de loop van de middeleeuwen van ‘meestermuizenvanger’ tot duivels dier. Waarom krijgt de kat eigenlijk deze slechte naam? De lezing onderzoekt de wisselende waardering die hond en kat in de loop de van de tijd ondergaan en illustreert hoe we deze veranderingen in de kunst terugzien.

Online lezing: Deze lezing wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.

Enrol
Tuesday September 28, 2021
1 presentation of 2 hrs start time 19:30 (click here for a full list of session dates and times per session)
Price: € 19,50
Tutor: Ms. I (Isolde) Scholberg

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Kijk vooral ook in je spambox als je kort voor aanvang van de cursus geen link hebt ontvangen! Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

19:30 - 21:30
Location: Online cursus, niet op locatie (click here for address details)
I (Isolde) Scholberg
Isolde Scholberg ontwikkelt (online) lezingen en cursussen over een breed scala aan kunsthistorische onderwerpen. Daarbij gaat het vooral om het verhaal achter de kunst. Kunst wordt immers nog leuker en interessanter wanneer je de achtergrond ervan kent. Meer informatie: www.artedisol.nl