Bestellijst

Bestellijst

Theatergeschiedenis en voorstellingsanalyse

Cursuscode: 5085
20
mei

Domenico is in de eerste plaats een enthousiaste pleitbezorger van de liefde voor de podiumkunsten. Voor de volksuniversiteit organiseert hij een cursus van ongeveer zes weken. In week één geeft hij een introductie in theatertermen en bespreekt hij het Nederlandstalige theater sinds de Tweede Wereldoorlog. In de daaropvolgende weken passeren de Grieken en Romeinen, de middeleeuwen en de Engelse 17e eeuw. Vervolgens de Franse classicisten, de realisten en symbolisten van rond 1900. Na zes weken wordt de cursus afgesloten met het absurdisme en het theater van de Wreedheid van Antonin Artaud. Dat klinkt allemaal heel erg theoretisch maar gelukkig brengt Domenico het ontzettend geanimeerd. Voor de pauzes behandelt hij het theoretische kader van een tijdperk met uiteraard verschillende verhalen en toneelteksten uit het theatercanon. Na de pauze wordt een toneelstuk behandeld dat de groep voor aanvang van de les heeft gelezen. Regelmatig worden er theatervoorstellingen uit de actualiteit besproken. Iedereen die van verhalen, theater en geschiedenis houdt, is welkom. De cursisten hebben absoluut geen voorkennis nodig. Enkel de inzet om de opgegeven toneelteksten te lezen en af en toe een voorstelling te bezoeken. We bekijken, lezen en bespreken theaterscènes. Ook linken we het theater van vroeger aan vandaag de dag. Dankzij deze cursus zal uw theaterbezoek nooit meer hetzelfde zijn. U bezit meer kennis, geniet sterker van wat u hoort en ziet en wie weet… bent ook u voortaan een pleitbezorger van de liefde voor theater. 

Les 1. WOII, Actie Tomaat tot nu.
Huiswerk:  Oedipoes Rex van Sophokles

Les 2.  de Grieken en de Romeinen
Huiswerk: Hamlet van Shakespeare

Les 3.  de Middeleeuwen en de Renaissance 1100-1600
Huiswerk: Tartuffe van Molière

Les 4. Classicisme (17e eeuw)
Huiswerk: Drie Zusters van Tsjechov

Les 5. Realisme, Naturalisme en Symbolisme(20e eeuw)
Huiswerk: Wachten op Godot van Beckett

Les 6 Het Absurdisme en Theater van de Wreedheid.

Toneelstukken moeten zelf aangeschaft of geleend worden.

Het is mogelijk om de lessen online te volgen. (Je betaalt hetzelfde als voor het volgen van de cursus op locatie)

 


Schrijf je in
Donderdag 20 mei 2021
6 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 245,00
Dhr. Drs. D. (Domenico) Mertens

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

19:00 - 21:30
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
Drs. D. (Domenico) Mertens
Domenico is afgestudeerd regisseur aan de theateropleiding van Amsterdam en ook afgestudeerd theaterwetenschapper aan de UvA. Hij schreef artikelen voor tijdschriften als TM, Documenta en de Toneelhuisgazet. Op de regieopleiding liep hij stage bij Luk Perceval’s voorstelling Aars! en bij Johan Doesburg’s Elementaire Deeltjes. Domenico werd in 2004 genomineerd voor het Its-festival en hij won de Sprinkplankprijs voor de voorstelling Alvy en juffrouw Roeloo. Nadien maakte hij Choke bij Theater Branouilh en bij zijn eigen theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek: Diplodocus Deks, Vriendenlab, J6 (naar Mistero Buffo), De Waardin en Tartuffe. Daarnaast deed hij regies voor het Amsterdamse Concertgebouw en de Toneelmakerij. Aansluitend regisseerde hij achtereenvolgens Ali Baba en Koning Arthur.