Bestellijst

Bestellijst

Online Cursus Introductie in de Klassieke muziekwereld

Cursuscode: 5166

*Nu met maar liefst 20% korting

De wereld van de klassieke muziek is voor velen een kostbaar goed, maar niet iedereen weet precies hoe hij zijn weg erin moet vinden. Wat betekenen al die titels en opusnummers nu en welke werken moet je nu écht gehoord hebben? Welke stijlen zijn er en hoeveel violen zitten er nu eigenlijk in een symfonieorkest? En: Hoe ontwikkel ik mijn eigen smaak en verdiep ik mijn liefde voor klassieke muziek?
In deze toegankelijke cursus onder leiding van klassiek dirigent Peter Schlamilch gaan we de muziekwereld van binnenuit verkennen, en structureren we de belangrijkste zaken zoals repertoirekennis, terminologie, uitvoeringspraktijk, musici, stijlen, vormen en genres op een eenvoudige en samenhangende manier.
We behandelen vragen als: Wat doet een dirigent nu eigenlijk precies, hoeveel symfonieën schreef Mozart, en zijn ze allemaal zo mooi als die paar we steeds horen in de concertzaal? Wat is een pianosonate eigenlijk en wat bedoelt met eigenlijk met de sonatevorm? Wat bedoelt men altijd met het ‘langzame deel’ en wat met Allegro en Adagio? Waarom is de standaardtaal van de muziek eigenlijk Italiaans, en waarom is de hoorn het moeilijkste instrument uit het orkest?Wat is het verschil nu eigenlijk tussen een symfonie en een vioolconcert en zijn opera’s altijd zo lang, zwaar en dramatisch? Wat is de canon van de muziekgeschiedenis en wie waren grote zangers en andere musici? Wat zijn grote orkesten en operahuizen, en hoe kom ik er binnen? En wat wordt bedoeld met de authentieke uitvoeringspraktijk?

Na deze introductie van 6 samenkomsten vindt u zelf eenvoudig uw weg in de wereld van de klassieke muziek en leert u, indien nodig, uw eigen smaak te vinden of te ontwikkelen, uw voor- en afkeuren onderbouwen en uw plezier in het beluisteren van muziek verdiepen en verbreden. Ook mag u alle vragen die u nooit durfde te stellen op tafel leggen.

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.
*Let op: de 20% korting is al inbegrepen in de prijs.

Woensdag 28 april 2021
6 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 18:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 121,50
Dhr. P. (Peter) Schlamilch

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

18:30 - 20:00
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
P. (Peter) Schlamilch
Dirigent Peter Schlamilch (1966) studeerde zang en orkestdirectie en heeft een schat aan ervaring in het epicentrum van de klassieke muziek: als zanger, koordirigent, orkestdirigent en muziektheoreticus. Hij behaalde de einddiploma's orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en solozang aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast studeerde hij nog enkele jaren muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en enkele jaren muziektheorie aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens zijn studie leidde Peter als vaste gastdirigent het Praagse operagezelschap ‘Opera Mozart’. Hij was vervolgens werkzaam als assistent van de wereldberoemde Claudio Abbado bij de Berliner Philharmoniker. Daarna werkte hij als eerste dirigent bij de Städtische Bühnen Münster (D). Peter Schlamilch is momenteel de vaste dirigent van een aantal operakoren, waaronder het Operakoor Dordrecht, en het Volendams Operakoor. Peter kan met zijn gave om de betekenis achter de muziek in te voelen en vervolgens te duiden, gecombineerd met zijn flamboyante persoonlijkheid, iedereen die er voor open staat begeesteren en enthousiasmeren met de schoonheid van de klassieke muziek.