Bestellijst

Bestellijst

Online lezing: De taal van de klassieke componisten – genieten van een goed verhaal

Cursuscode: 5163

Hoe krijg je een goed verhaal, een pakkende redevoering? Niet alleen met goede inhoud. Structuur helpt, maar moet ook weer niet te strikt zijn. Daarbij is het zeker ook de toon die de muziek maakt. En humor, spelen met verwachtingen en verrassende wendingen zijn belangrijke ingrediënten voor een boeiend verhaal.

Haydn, Mozart en Beethoven schreven met muzikale vormen die voor de luisteraar van toen vanzelfsprekend waren, de luisteraar kon daarmee het ‘muzikale betoog’ en onderhoudende spel van de componist goed volgen.
Voor ons zijn die muzikale vormen niet meer zo gemakkelijk herkenbaar. Dat is jammer wel, want hoe beter we die vormen begrijpen en kunnen herkennen, hoe beter we ook geestigheid, originaliteit en diepere betekenissen in de muziek kunnen herkennen.

In deze lezing zullen we aan de hand van een aantal concrete composities verschillende muzikale vormen naar voren halen. En we gaan de muziek meer op detail bekijken en beluisteren waarmee u nog meer beleeft in hoe een componist zijn verhaal varieert en kruidt. Èn u kunt zich meer inleven in de musici die het verhaal vertellen.

Een levendige interactieve sessie met (video)beelden en klinkende muziekfragmenten.

Dinsdag 20 april 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. drs P. (Philip) Ruitenberg

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

19:30 - 21:00
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
drs P. (Philip) Ruitenberg
Met zijn inleidingen beoogt musicoloog Philip Ruitenberg een levendige verdieping van uw concertbezoek met het motto: je beleeft meer als je weet wat je hoort…. Met kleurig beeld en klinkende muziek schetst Philip achtergronden van de muziek en krijgt u een indruk van het muzikale raffinement waarmee een componist zich uitdrukt. Met inzicht in de muzikale taal kunt u meer genieten. www.muziekphilipruitenberg.nl