Bestellijst

Bestellijst

Online lezing Quatuor pour la fin du temps

Cursuscode: 1159

Quatuor pour la fin du temps - Een kwartet van hoop

In 1941 luisterden honderden krijgsgevangenen in diepe stilte naar de aangrijpende uitvoering van Quatuor pour la fin du temps. De componist Olivier Messiaen was een van de krijgsgevangenen.  Hij voerde het uit, samen met drie medegevangenen, in een oude barak, op krakkemikkige instrumenten tijdens een barre koude winter. Jaren later nog vertelden toenmalige gevangenen over de indruk die de muziek op hen had gemaakt.
De muziek van Quatuor pour la fin du temps overstijgt de omstandigheden van toen. Messiaen schreef een compositie die nog net zo’n sterke indruk maakt als destijds. Waarom? Wat is de kracht van het werk?
In deze online lezing gaan we in detail deze rijke muziek bekijken en beluisteren. Gaandeweg komen we dichterbij verborgen betekenissen en bij de intenties van Messiaen. Zo raken we vertrouwd met de transcendentale schoonheid van dit werk.
Een interactieve online lezing met veel (historisch) beelden en klinkende muziekfragmenten.

Maandag 7 december 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 15,00
Dhr. drs P. (Philip) Ruitenberg

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

19:00 - 20:30
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
drs P. (Philip) Ruitenberg
Met zijn inleidingen beoogt musicoloog Philip Ruitenberg een levendige verdieping van uw concertbezoek met het motto: je beleeft meer als je weet wat je hoort…. Met kleurig beeld en klinkende muziek schetst Philip achtergronden van de muziek en krijgt u een indruk van het muzikale raffinement waarmee een componist zich uitdrukt. Met inzicht in de muzikale taal kunt u meer genieten. www.muziekphilipruitenberg.nl