Bestellijst

Bestellijst

Online workshops Etnobotanie: planten, mensen en cultuur

Cursuscode: 5400
01
feb

*Nu met maar liefst 20% korting

Verrassend genoeg erkennen we in de hedendaagse westerse wereld het belang van planten vaak nauwelijks. Dit fenomeen wordt ‘plantblindheid’ genoemd, en komt voor in de wetenschap, het onderwijs, de media en in religies. Maar, meer dan 82% van de biomassa op aarde bestaat uit planten. Planten voorzien ons van zuurstof, ons dagelijks voedsel, van medicijnen, kleding en bouwmaterialen, en zijn van grote culturele betekenis. Deze online serie over etnobotanie zal je de relatie tussen mensen en planten in een nieuw licht tonen.

Deze cursus bestaat uit 4 sessies van 1.5 uur, met elke week een kleine opdracht. De serie is voor iedereen die nieuwsgierig is naar de relatie tussen mensen en planten, je hebt geen specifieke voorkennis nodig. Een deel van de (optionele) aanvullende materialen en videos is in de Engelse taal, de workshops zijn in het Nederlands. 

Mens en omgeving: ecologische antropologie

 • Wat is het ecosysteem waarin jij leeft?
 • Het belang van systeemdenken, cultuur, politiek en spiritualiteit in onze relatie met de natuur. 
 • Hoe kan de regeneratie van onze sociale en ecologische systemen eruit zien? Inspiratie van ecodorpen en ecosysteem herstel wereldwijd.

Mens en plant: etnobotanie

 • Wat is een plant eigenlijk, en hoe gebruikt de mens planten voor het vervullen van verschillende behoeftes?
 • De 5 fases van etnobotanie; van de classificatie van planten en hun gebruik, tot de kennis en rechten van traditionele en inheemse volkeren. 
 • Hoe maak je een etnobotanisch plant profiel?

Etnobotanisch onderzoek

 • Etnobotanische plant profielen van je favoriete plant.
 • Trends in etnobotanisch onderzoek, het belang van botanische tuinen en zadenbanken.
 • Onderzoeksmethodes: ethische codes, interviews, freelisting, en herbarium exemplaren maken. 

Plant intelligentie

 • De intelligentie van planten; planten kunnen communiceren, horen, zien, hebben een geheugen en kunnen familieleden herkennen. 
 • De opvallende effecten van de natuur op menselijke gezondheid en welzijn.
 • Wat betekent dit alles voor onze relatie met de natuur? Hoe kunnen we de natuur rechten geven?

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.
*Let op: de 20% korting is al inbegrepen in de prijs.

Schrijf je in
Dinsdag 1 februari 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
4 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 86,00
Mw. I. (Inge) Kuijper

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Kijk vooral ook in je spambox als je kort voor aanvang van de cursus geen link hebt ontvangen! Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

19:00 - 20:30
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
I. (Inge) Kuijper
Inge is gefascineerd door de relatie tussen mensen en planten. Ze volgt momenteel het Ethnobotany MSc-programma aan de Universiteit van Kent, Engeland. Hier leert ze hoe mensen in verschillende culturen zich verhouden tot planten, om te overleven, voor hun gezondheid en welzijn, en in relatie tot hun wereldbeeld. Voordat ze aan deze studie begon, pauzeerde Inge haar werk als digitaal ontwerper om te reizen in zowel Europa als Zuid-Amerika. Hier leerde zij van projecten op het gebied van permacultuur en ecosysteemherstel, en van het leven in ecodorpen. Je kunt haar volgen op haar website Green Unfolding.