Barok in het Rijks: Caravaggio en tijdgenoten.

sep

Een nieuwe generatie ambitieuze kunstenaars schudde in de eerste decennia van de 17de eeuw het ingedutte Rome wakker. De stad werd in korte tijd een broedplaats voor nieuwe artistieke ideeën en initiatieven: de voedingsbodem voor een nieuwe stijl, die pas veel later de Barok werd genoemd. Het is kunst om te ervaren, met al je zintuigen: theatrale kunst vol drama, dynamiek en bravour.

Lezing n.a.v. de tentoonstelling Caravaggio – Bernini. Barok in Rome, Rijksmuseum. 14 februari – 13 september 2020

Donderdag 24 september 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Mw. drs E. (Everdien) Hoek

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
drs E. (Everdien) Hoek
Everdien Hoek studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij publiceerde enkele artikelen over Middeleeuwse Dodendansen. Lange tijd was zij werkzaam als redactioneel lezer en als Documentalist, totdat zij een hbo-opleiding Theologie ging volgen, waarbij het vak kunstbeschouwing haar op een nieuw spoor zette: dat van de moderne, abstracte kunst. Nu geeft zij cursussen, lezingen en rondleidingen, waarbij zij met haar cursisten bij voorkeur het raakvlak tussen kunst en religie verkent. Everdien is begonnen met museumlessen aan medestudenten. Vervolgens heeft zij bij Spiritueel Centrum La Verna de kans gekregen haar eigenlijke missie te ontdekken: mensen met een open oog naar kunst te leren kijken. Via de Volksuniversiteit en andere instellingen probeert zij nu een groter publiek te bereiken, want je kunt niet genoeg mensen enthousiast maken voor de kunst - en daarmee voor het leven.