Bestellijst

Bestellijst

De tuinen van Monet

Cursuscode: 1050
21
nov

De Franse impressionist Claude Monet is wereldberoemd geworden met zijn schilderingen van tuinen en waterlelies. Hij creëerde een betoverende droomwereld waarbij de grenzen tussen land, water en lucht lijken te vervangen. Zijn tuinen bestaan uit een kleurexplosie vol betoverende spiegelingen en in de vele kleurgradaties lijken waarneming en illusie in elkaar over te lopen.

Aanvankelijk verguisd als impressionist krijgt Monet later in zijn carrière ongekend veel succes. Vooral zijn voorstellingen van zijn tuin en de waterpartijen worden ongekend populair. De laatste 25 jaar van zijn leven gaat Monet helemaal op in de visuele schoonheid van zijn eigen tuin in Giverny. Hij lijkt geobsedeerd door de waterlelies die steeds abstractere vormen aannemen. Dit wordt vaak verklaard uit zijn achteruitgaande zicht, maar het is duidelijk dat Monet nieuwe artistieke uitdrukkingsmogelijkheden onderzoekt en ontdekt. Zijn naar abstractie neigende doeken hebben een duidelijke impact op latere schilders als Rothko en Pollock.

Het Gemeentemuseum in Den Haag organiseert van 12 oktober 2019 tot 2 februari 2020 een groots eerbetoon aan Monet en zijn tuinen van verbeelding. 40 internationale topstukken reizen naar Den Haag en veel van zijn tuinen-schilderijen waren nog niet eerder in Nederland te zien.

De inleidende lezing onderzoekt het leven en werk van de Franse meester met natuurlijk veel aandacht voor zijn tuin in Giverny.

Donderdag 21 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 19,50
Mw. I (Isolde) Scholberg
19:30 - 21:30
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
I (Isolde) Scholberg