Gratis online cursus Hoogtepunten uit de Nederlandse schilderkunst van de 17e eeuw

Gratis online cursus! 4 lessen op woensdag 6, 13, 20 en 27 mei van 10.30-12.00 uur

I: Inleiding. Renaissance- en Barokschilderkunst in Nederland

II: Het realisme van Rembrandt
Rembrandt van Rijn is natuurlijk allereerst de schilder van (groeps)portretten, maar hij schilderde ook veel historieschilderstukken: afbeeldingen van belangrijke gebeurtenissen uit de Bijbel of verhalen uit de Griekse mythologie of de Romeinse geschiedenis. Uniek zijn die schilderijen vanwege Rembrandts virtuoos verfgebruik en dramatische licht- en donkereffecten, maar ook vanwege zijn realisme en psychologisch invoelingsvermogen. Hoe uniek was dat? Dat is het onderwerp van deze les.

III: De verf van Vermeer
Over Jan Vermeer is maar weinig bekend, maar zijn techniek is de laatste jaren voortdurend onderwerp van onderzoek. Wat maakt de schilderijen van Vermeer zo uniek? Het antwoord ligt niet alleen in zijn spectaculaire kleurgebruik, maar ook in de manier waarop hij de traditionele onderwerpen van de genreschilderkunst – ‘tot lering en vermaak’ – wist om te zetten naar afbeeldingen vol intimiteit en mysterie. Hoe deed Vermeer dat?

IV: De scènes van Jan Steen
Iedereen kent de uitdrukking ‘een huishouden van Jan Steen’. De ruim 400 schilderijen van Steen tonen dan ook vaak lachende, drinkende en feestende mannen, vrouwen én kinderen in een chaotisch decor. Toch was Steen veel minder de vrolijke Frans dan deze schilderijen doen vermoeden. In deze les bespreken we de betekenis en de symboliek áchter het werk van Jan Steen in relatie tot de traditie van de ‘vanitas’-schilderkunst en de emblemata-literatuur van de 17e eeuw.

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.

Woensdag 6 mei 2020
4 lezingen van 1,5 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. drs P.J. (Pieter) de Nijs
drs P.J. (Pieter) de Nijs
Pieter de Nijs is neerlandicus en kunsthistoricus, freelance redacteur en literatuur,- kunst- en theaterdocent. Hij was hoofdredacteur van het literaire tijdschrift BZZLLETIN, schreef over Nederlandse en buitenlandse literatuur voor verschillende literaire tijdschriften, over beeldende kunst voor o.a. De Groene Amsterdammer en Museumtijdschrift Vitrine en over theater, kunstpolitiek en -management voor diverse (vak)tijdschriften. Hij verzorgt al jarenlang lezingen en cursussen over beeldende kunst voor (o.m.) de Volksuniversiteit Amsterdam en kunstrondleidingen voor diverse organisaties. Samen met vertaalster Liesbeth van Nes verzorgde hij de annotatie bij een nieuwe uitgave van Roemruchte daden en opvattingen van Doctor Faustroll, patafysicus van de Franse auteur Alfred Jarry (Amsterdam, uitgeverij Bananafish, 2016). In 2018 verscheen van hem 'Striptease met chocola, kikkers en een thermo-mechanisch orkest', een publicatie over de beeldtaal van Marcel Duchamp (ISBN 978-94-91936-13-5).