Bestellijst

Bestellijst

Lezing Louise Bourgeois

Cursuscode: 5061
15
feb

Louise Bourgeois (1911-2010) is een van de iconen van de late twintigste-eeuwse kunst. Ze combineerde zeer persoonlijke verhalen en psychologische inzichten met buitengewoon indringende en fascinerende, soms minimale, maar ook monumentale kunstwerken. Iedereen kent waarschijnlijk wel haar Maman (1999). In Museum Voorlinden is tot 5 mei 2020, naast deze gigantische sculptuur in de vorm van een spin, een selectie van haar werk te zien: Personage-sculpturen en verschillende Cells, installaties waarin Bourgeois vroege jeugdherinneringen oproept en emoties als woede, angst en eenzaamheid tot uitdrukking brengt. Een hoogtepunt is het zelden getoonde werk The Destruction of the Father (1974): een theatraal verlicht diorama, waarin Bourgeois haar reactie op een dominante vaderfiguur en de denkbeeldige wraak die hij bij haar opriep heeft verwerkt.

In deze lezing, als goede voorbereiding op een bezoek aan deze tentoonstelling, een overzicht van haar werk, van Bourgeois’ jeugdconnecties met de Franse surrealistische beweging tot aan haar rijpe en vruchtbare laatste jaren in de VS.


Schrijf je in
Zaterdag 15 februari 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:30
Prijs: € 19,50
Dhr. drs P.J. (Pieter) de Nijs
10:30 - 12:30
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
drs P.J. (Pieter) de Nijs
Pieter de Nijs is neerlandicus en kunsthistoricus, freelance redacteur en literatuur,- kunst- en theaterdocent. Hij was hoofdredacteur van het literaire tijdschrift BZZLLETIN, schreef over Nederlandse en buitenlandse literatuur voor verschillende literaire tijdschriften, over beeldende kunst voor o.a. De Groene Amsterdammer en Museumtijdschrift Vitrine en over theater, kunstpolitiek en -management voor diverse (vak)tijdschriften. Hij verzorgt al jarenlang lezingen en cursussen over beeldende kunst voor (o.m.) de Volksuniversiteit Amsterdam en kunstrondleidingen voor diverse organisaties. Samen met vertaalster Liesbeth van Nes verzorgde hij de annotatie bij een nieuwe uitgave van Roemruchte daden en opvattingen van Doctor Faustroll, patafysicus van de Franse auteur Alfred Jarry (Amsterdam, uitgeverij Bananafish, 2016). In 2018 verscheen van hem 'Striptease met chocola, kikkers en een thermo-mechanisch orkest', een publicatie over de beeldtaal van Marcel Duchamp (ISBN 978-94-91936-13-5).