Bestellijst

Bestellijst

Lezing Marcel Duchamp

Cursuscode: 1057

Dit jaar exact vijftig jaar geleden overleed de Franse kunstenaar Marcel Duchamp (1887-1968).
Duchamp? Was dat niet de man die een urinoir bestempelde tot kunst? De man die simpelweg een snorretje tekende op een reproductie van de Mona Lisa?

Jazeker. Duchamp geldt vanwege deze readymades al een halve eeuw als het enfant terrible van de moderne kunst. Die readymades waren echter het resultaat van een lange zoektocht naar een geschikte beeldtaal – een zoektocht die zijn oorsprong vond in Duchamps ‘schilderij op glas’, La Mariée mise à nu par ses célibataires, même (De bruid gestript door haar vrijgezellen, reeds, kortweg: Het Grote Glas).

Na jaren research voltooide Pieter de Nijs onlangs zijn studie over het werk van Marcel Duchamp. In dat boek, met de titel Striptease met chocola, kikkers en een thermo-mechanisch orkest, legt hij de bronnen bloot van Duchamps kunstopvatting.

Donderdag 15 november 2018
1 les van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 17,50
Dhr. drs P.J. (Pieter) de Nijs
19:30 - 21:30
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adres gegevens)
drs P.J. (Pieter) de Nijs
Pieter de Nijs is neerlandicus en kunsthistoricus, freelance redacteur en literatuur,- kunst- en theaterdocent. Hij was hoofdredacteur van het literaire tijdschrift BZZLLETIN, schreef over Nederlandse en buitenlandse literatuur voor verschillende literaire tijdschriften, over beeldende kunst voor o.a. De Groene Amsterdammer en Museumtijdschrift Vitrine en over theater, kunstpolitiek en -management voor diverse (vak)tijdschriften. Hij verzorgt al jarenlang lezingen en cursussen over beeldende kunst voor (o.m.) de Volksuniversiteit Amsterdam en kunstrondleidingen voor diverse organisaties. Samen met vertaalster Liesbeth van Nes verzorgde hij de annotatie bij een nieuwe uitgave van Roemruchte daden en opvattingen van Doctor Faustroll, patafysicus van de Franse auteur Alfred Jarry (Amsterdam, uitgeverij Bananafish, 2016). Een publicatie over het werk van Marcel Duchamp staat gepland voor 2018.