Bestellijst

Bestellijst

Cursus Muziektheorie

Cursuscode: 1153
16
sep

Hoe wordt muziek nu eigenlijk genoteerd, wat zijn de notenwaarden, wat zijn akkoorden en hoe werkt harmonieleer nu eigenlijk? Welke toonsoorten zijn er allemaal en hoe werkt de kwintencirkel precies? Wat zijn mollen en kruizen ook al weer en hoe zing je gemakkelijk van blad? Wat is het verschil tussen maat en tempo of tussen een verminderde en een overmatige kwint en wat is het verschil tussen majeur en mineur nu eigenlijk precies? Wat is een partituur eigenlijk en wat een partij?
Muziektheorie is de leer van systematiek in muziek. Basisbegrippen hierbij zijn onder meer melodie, harmonieleer, contrapunt, toonladder, interval, akkoord, ritme, en vormleer. De muziektheorie is een onderdeel van de musicologie naast vakgebieden als muziekgeschiedenis. Muziektheorie is een fascinerend onderwerp dat aan bijna alles raakt. Of u al noten kunt lezen of nog niet: in deze cursus maakt u kennis met de basisbeginselen van de muziektheorie, alles rijk geïllustreerd aan de hand van muziekvoorbeelden.
Misschien zingt u al in een koor en wilt u meer weten van wat u intuïtief al kunt, en (beter) van blad leren lezen, of bespeelt u een instrument en wenst u beter begrip over waarom muziek nu eigenlijk precies zo is genoteerd, of wellicht wilt u alleen theoretisch meer kennis vergaren: Wie altijd al meer heeft willen weten over muziektheorie kan nu terecht bij deze laagdrempelige cursus gegeven door een docent die midden in de praktijk staat maar ook theoretisch is geschoold.
Of u al noten kunt lezen of nog niet: in deze cursus maakt u kennis met de basisbeginselen van de muziektheorie, alles rijk geïllustreerd aan de hand van muziekvoorbeelden, zowel genoteerde als klinkende. Er is een duidelijke leergang maar er is ook altijd ruimte voor het stellen van vragen.
We zullen ook samen leren eenvoudig van blad te zingen, waarbij een goede stem niet noodzakelijk is: het gaat om het begrip van het tonale systeem, de toonsoorten en de intervallen. Het plezier en de muziekbeleving staan voorop.

Aan te schaffen cursusmateriaal: mogelijk een reader. Hiervan zullen de kosten ca €15,00 zijn.

Schrijf je in
Woensdag 16 september 2020
5 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 20:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 125,00
Dhr. P. (Peter) Schlamilch

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

20:15 - 21:45
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
P. (Peter) Schlamilch
Dirigent Peter Schlamilch (1966) studeerde zang en orkestdirectie en heeft een schat aan ervaring in het epicentrum van de klassieke muziek: als zanger, koordirigent, orkestdirigent en muziektheoreticus. Hij behaalde de einddiploma's orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en solozang aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast studeerde hij nog enkele jaren muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en enkele jaren muziektheorie aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens zijn studie leidde Peter als vaste gastdirigent het Praagse operagezelschap ‘Opera Mozart’. Hij was vervolgens werkzaam als assistent van de wereldberoemde Claudio Abbado bij de Berliner Philharmoniker. Daarna werkte hij als eerste dirigent bij de Städtische Bühnen Münster (D). Peter Schlamilch is momenteel de vaste dirigent van een aantal operakoren, waaronder het Operakoor Dordrecht, en het Volendams Operakoor. Peter kan met zijn gave om de betekenis achter de muziek in te voelen en vervolgens te duiden, gecombineerd met zijn flamboyante persoonlijkheid, iedereen die er voor open staat begeesteren en enthousiasmeren met de schoonheid van de klassieke muziek.