Bestellijst

Bestellijst

Cursus Opera door de eeuwen heen

Cursuscode: 1151
15
sep

Deze cursus, onder leiding van operadirigent Peter Schlamilch, is zowel geschikt voor diegenen die hun eerste stappen willen zetten in de wereld van de opera, als ook voor hen die al veel operamuziek kennen en thuis zijn in diverse stijlen: ook zij zullen aangenaam verrast zijn door de nieuwe vergezichten die deze cursus schetst in die enorme wereld die ‘opera’ heet.  In deze interactieve cursus bespreken we vragen als: Waarom zit een operaorkest eigenlijk in een orkestbak, terwijl er daarnaast soms ook orkestjes op het toneel verschijnen? Wat is een libretto, en wat zijn aria’s eigenlijk precies, of ensembles, of finales? Hoe zijn opera’s nu eigenlijk opgebouwd en waarom is de held vrijwel altijd een tenor en sopraan en niet een bas of een alt? Maar vooral: wat is het gevoel dat uit een opera spreekt, en hoe schildert een componist de tederste liefde of de vurigste haat? En waarom sterft er altijd wel iemand aan het eind, en: is dat eigenlijk wel altijd zo?In deze cursus doorkruisen we de geschiedenis van de eerste aanvangen in de barok tot de climaxen bij Wagner en Strauss. De grootste drama’s en de meest komische kluchten gaan we beluisteren en bespreken, en analyseren opbouw van een opera en karakterisering van de personages, we kijken naar de tekst en vooral: we genieten van al die opera’s, luisteren naar cruciale fragmenten en vergelijken soms zelfs verschillende uitvoeringen.

Aan te schaffen cursusmateriaal: mogelijk een reader. Hiervan zullen de kosten ca €15,00 zijn.

Schrijf je in
Dinsdag 15 september 2020
5 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 20:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 125,00
Dhr. P. (Peter) Schlamilch

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

20:15 - 21:45
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
P. (Peter) Schlamilch
Dirigent Peter Schlamilch (1966) studeerde zang en orkestdirectie en heeft een schat aan ervaring in het epicentrum van de klassieke muziek: als zanger, koordirigent, orkestdirigent en muziektheoreticus. Hij behaalde de einddiploma's orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en solozang aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast studeerde hij nog enkele jaren muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en enkele jaren muziektheorie aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens zijn studie leidde Peter als vaste gastdirigent het Praagse operagezelschap ‘Opera Mozart’. Hij was vervolgens werkzaam als assistent van de wereldberoemde Claudio Abbado bij de Berliner Philharmoniker. Daarna werkte hij als eerste dirigent bij de Städtische Bühnen Münster (D). Peter Schlamilch is momenteel de vaste dirigent van een aantal operakoren, waaronder het Operakoor Dordrecht, en het Volendams Operakoor. Peter kan met zijn gave om de betekenis achter de muziek in te voelen en vervolgens te duiden, gecombineerd met zijn flamboyante persoonlijkheid, iedereen die er voor open staat begeesteren en enthousiasmeren met de schoonheid van de klassieke muziek.