Halfweg is het helemaal

Cursuscode: 5011

De band tussen Amsterdam en Halfweg is erg sterk. Natuurlijk zijn de twee plaatsen al bijna volledig aan elkaar vastgegroeid. De historische banden zijn echter belangrijker dan dat. Halfweg is ontstaan op de plaats waar reizigers met de trekschuit tussen Amsterdam en Haarlem vanaf de 17de eeuw moesten overstappen. Ook ligt Halfweg aan de Spaarndammerdijk, waarmee het een verbinding tussen Amsterdam en de Kennemerduinen vormt. En tenslotte gaat al vanaf de eerste treinrit van 1839 de spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem door het dorp, langs het toenmalige station dat nu weer functioneert.
We gaan de overblijfselen van al deze verbindingen bekijken, maar ook de voormalige suikerfabriek  en de andere monumenten in het dorp, zoals het gemaal en diverse kerken. Er is dus genoeg te zien in dit dorp, ingeklemd tussen Haarlemmermeer en het IJ en tussen spoorlijn en snelweg.

Woensdag 16 mei 2018
1 wandeling van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 14,50
Dhr. drs V. (Vincent) Rottier
10:00 - 12:00
Locatie: Station Halfweg-Zwanenburg, op de brug over de sporen (klik hier voor de adres gegevens)
drs V. (Vincent) Rottier
Sinds 1972 woon ik in Amsterdam en sinds 1995 ben ik hier stadsgids. Mijn achtergrond als politicoloog en architectuurhistoricus is duidelijk waarneembaar in de stedelijke thema’s die ik behandel. Architectuur, stadsontwikkeling en (sociale) geschiedenis komen tijdens mijn wandelingen rijkelijk aan bod. Maar een uitstapje naar literatuur of religie is ook mogelijk. Mijn specialisme zijn de buurten tussen de Singelgracht en de Ring A10. Dat betekent dat ik de 19e-eeuwse buurten en de buurten uit de eerste helft van de 20e eeuw het liefst bewandel. Revolutiebouw, Berlage, Amsterdamse School en Het Nieuwe Bouwen zijn daarbij de trefwoorden. Wandel eens mee. Maar let op: stadswandelen werkt wel verslavend!