Wandeling: Jordaan Zuid: tussen Rozengracht en Leidsegracht

aug

Met de stadsuitbreiding van 1613 werd een belangrijk deel van de Jordaan industriegebied. Hier vestigden zich brandgevaarlijke en lucht- en watervervuilende bedrijfjes zoals pottenbakkerijen, leerlooierijen, zeepziederijen en verf- en suikerfabriekjes. Aan de (Jordanese) grachten verrezen statige huizen voor de rijke kooplieden en fabriekseigenaren.
De vele duizenden ongeschoolde arbeiders en ambachtslieden die in de Jordaan terechtkwamen, moesten het doen met opgedeelde voor- of achterwoningen, huisjes op achtererven en kelderwoningen. Eind 19de eeuw werd een begin gemaakt met het verbeteren van de woonomstandigheden. In de jaren '80 van de vorige eeuw heeft veel stadsvernieuwing plaatsgevonden.
We lopen kriskras door de geschiedenis van de buurt en proeven bovenal de sfeer, die weer heel anders is dan die van het noordelijke deel.

• Startpunt: Homomonument, hoek Westermarkt-Keizersgracht.

Dinsdag 27 augustus 2019
1 wandeling van 2 uur aanvangstijd 10:30
Mw. drs N. (Nelly) Eijgenraam
Locatie: Homomonument, hoek Westermarkt-Keizersgracht (klik hier voor de adresgegevens)
drs N. (Nelly) Eijgenraam
Nelly Eijgenraam is lange tijd werkzaam geweest als docente Spaans aan o.a. de Volksuniversiteit Amsterdam. Zij is tolk/vertaalster Spaans. In 2005 heeft zij haar opleiding tot nationaal gids afgerond en sinds dat jaar verzorgt zij stadswandelingen in Amsterdam. Niet alleen de historische binnenstad en de grachten, maar ook verschillende negentiende-eeuwse en nieuwere wijken zijn voor haar vertrouwd terrein. Tijdens de wandelingen wordt aandacht besteed aan zeer uiteenlopende aspecten van de desbetreffende buurt: architectuur, stadsvernieuwing, (beeldhouw)kunst, historie. Op verzoek kan Nelly ook Spaanstalige wandelingen verzorgen.