Bestellijst

Bestellijst

Wandeling van Dam tot Dam, het hart van de stad

Cursuscode: 1006
11
sep

De oorspronkelijke dam in de Amstel, die waarschijnlijk tussen 1265 en 1275 in de rivier werd gelegd, bevond zich op de plaats waar nu het Nationaal Monument staat. Het plein "de Plaetse" kreeg na de 16de eeuw de naam Dam. Het was veel kleiner dan het plein tegenwoordig is. Verschillende oude gebouwen zijn in de loop van de tijd verdwenen. Het na de Vrede van Munster (1648) gebouwde stadhuis op de Dam, door Constantijn Huygens het Achtste Wereldwonder genoemd, werd in 1808 door Lodewijk Napoleon als paleis in gebruik genomen. In 1936 werd het gebouw eigendom van de Staat der Nederlanden. We beginnen de wandeling op de Dam en laten verschillende gebouwen de revue passeren: het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument op de Dam.
Tijdens de wandeling besteden we aandacht aan de economische opwaardering van het wallengebied en aan de (maritieme) geschiedenis van dit gebied. Verrassende doorgangen en uitzichten. Langs een stukje oude stadsmuur (Geldersekade, Nieuwmarkt) lopen we terug naar de Dam.

• Start bij entree van het Paleis op de Dam

Schrijf je in
Woensdag 11 september 2019
1 wandeling van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 19,50
Mw. drs N. (Nelly) Eijgenraam
14:00 - 16:00
Locatie: Start bij entree van het Paleis op de Dam (klik hier voor de adresgegevens)
drs N. (Nelly) Eijgenraam
Nelly Eijgenraam is lange tijd werkzaam geweest als docente Spaans aan o.a. de Volksuniversiteit Amsterdam. Zij is tolk/vertaalster Spaans. In 2005 heeft zij haar opleiding tot nationaal gids afgerond en sinds dat jaar verzorgt zij stadswandelingen in Amsterdam. Niet alleen de historische binnenstad en de grachten, maar ook verschillende negentiende-eeuwse en nieuwere wijken zijn voor haar vertrouwd terrein. Tijdens de wandelingen wordt aandacht besteed aan zeer uiteenlopende aspecten van de desbetreffende buurt: architectuur, stadsvernieuwing, (beeldhouw)kunst, historie. Op verzoek kan Nelly ook Spaanstalige wandelingen verzorgen.