Filosofie der levenskunst: Lof der luiheid

nov

Luiheid heeft van oudsher een slechte naam, maar is dat terecht? Is er voor innerlijke rust niet een forse dosis luiheid nodig? En kan creativiteit wel zonder? Luiheid is belangrijk voor het persoonlijk welzijn en levensvreugde. Verder is luiheid existentieel van belang: om je te bezinnen, om je te ontplooien, om zin te houden in het leven. En wat te denken van ‘innerlijke luiheid’? Kortom: een herwaardering van een oude ondeugd!
Aan de hand van een aantal filosofen onderzoeken we de verborgen kwaliteiten van luiheid. We doen dit vanuit verschillende invalshoeken, met name: Paul Lafargue, Taoïsme, Spinoza, Stoa en Epicurus. Wat dachten zij over het recht op luiheid, nutteloosheid, vrijheid en genieten? Met Bregman en Harari kijken we naar onze huidige wereld.
Om lui te mogen zijn, lijkt het nodig om anders te gaan denken, over jezelf, over het leven, over de toekomst. Deze cursus is een uitnodiging om het leven eens door de bril van ‘luiheid’ te bezien.

Dinsdag 20 november 2018
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. drs D. (Dries) Boele
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adres gegevens)
drs D. (Dries) Boele
Dries Boele studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij is vanaf 1983 betrokken geweest bij de ontwikkeling van praktische vormen van filosofie. Sinds 1990 is hij werkzaam als praktiserend filosoof, in en buiten Nederland, met name voor filosofisch consulentschap, socratische gesprekken, dilemmatrainingen en denkateliers. Hij verricht zijn werkzaamheden voor Nijenrode University, Amsterdamse politie, managementteams, artsen, gevangenen en diverse onderwijsinstellingen. Daarnaast geeft hij leesgroepen en cursussen, in het bijzonder filosofie van de levenskunst, ook als filosofische vakantie in Zuid-Frankrijk en bij de ISVW (Leusden). Hij verzorgt een training voor socratische gespreksleiders en doet onderzoek naar filosofie met het oog op levenskunst en samenleving. Sinds 1994 leidt hij een filosofisch café, Hotel de Filosoof in Amsterdam. Sinds 1994 verzorgt hij cursussen filosofie aan de Volksuniversiteit Amsterdam.