Filosofie en levenskunst: op zoek naar authenticiteit

mrt

Wat is ‘echt’ leven? En wat betekent ‘trouw zijn aan jezelf’? Op de vraag ‘hoe te leven’ bestaat in onze tijd en cultuur geen vanzelfsprekend antwoord. Er zijn tal van opties, en hoe daar uit te kiezen? Ook is de druk groot om zich aan te passen aan externe verwachtingen en aan wat ‘men’ belangrijk vindt. Hoe daar weerstand aan te bieden en trouw te blijven aan jezelf?

Een modern antwoord op de zinvraag is authenticiteit. Zij staat in hoog aanzien en geldt als een kernwaarde van levenskunst. Maar wat is authenticiteit eigenlijk? Wat is het verband met zinvol leven? En waarom hechten we er juist in deze tijd zo’n grote waarde aan?

Authenticiteit is niet altijd zo belangrijk geweest. Een hedendaags filosoof en historicus die de waarde van authenticiteit voor de Westerse cultuur heeft onderzocht is Charles Taylor. Volgens hem is sinds de 18de eeuw, met Rousseau als eerste aanzet, authenticiteit steeds meer een ideaal geworden voor persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing.

We onderzoeken het thema aan de hand van filosofen die zich met authenticiteit en modern leven hebben bezig gehouden: Kierkegaard, Nietzsche, Sartre en Camus. Ook zullen we Oosters denken aan bod laten komen: authenticiteit vanuit Boeddhistisch en Taoïstisch perspectief. Hoe dachten zij over levenszin, trouw zijn aan jezelf, vrijheid, het absurde, waarachtigheid, kiezen en zelfontplooiing?

Naast inleidingen op de filosofen, bestaat de cursus uit het lezen en bespreken van teksten en een koppeling met de eigen ervaring.

Donderdag 5 maart 2020
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. drs D. (Dries) Boele
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
drs D. (Dries) Boele
Dries Boele studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij is vanaf 1983 betrokken geweest bij de ontwikkeling van praktische vormen van filosofie. Sinds 1990 is hij werkzaam als praktiserend filosoof, in en buiten Nederland, met name voor filosofisch consulentschap, socratische gesprekken, dilemmatrainingen en denkateliers. Hij verricht zijn werkzaamheden voor Nijenrode University, Amsterdamse politie, managementteams, artsen, gevangenen en diverse onderwijsinstellingen. Daarnaast geeft hij leesgroepen en cursussen, in het bijzonder filosofie van de levenskunst, ook als filosofische vakantie in Zuid-Frankrijk en bij de ISVW (Leusden). Hij verzorgt een training voor socratische gespreksleiders en doet onderzoek naar filosofie met het oog op levenskunst en samenleving. Sinds 1994 leidt hij een filosofisch café, Hotel de Filosoof in Amsterdam. Sinds 1994 verzorgt hij cursussen filosofie aan de Volksuniversiteit Amsterdam.