Bestellijst

Bestellijst

Het goede leven en de vrije markt

Cursuscode: 1207
19
sep

 

De vrije markt is overal: ze verspreidt zich over de hele wereld en haar rol in ons persoonlijke leven is groter dan ooit. Allerlei goederen en diensten zijn toegankelijk geworden voor steeds meer mensen en het mondiale welvaartsniveau was nooit zo hoog. Toch dringt zich de laatste jaren ook de vraag op naar de schaduwkanten van de globaliserende markt. Wat gebeurt er met een samenleving als allerlei maatschappe-lijke sectoren steeds meer in termen van de markt worden uitgelegd? Wat doet het met de kwaliteit van onze relaties als mensen zichzelf en elkaar als homo economicus opvatten en zich gaan begrijpen als producerende, consumerende en concurrerende individuen? En kunnen we ons op de lange termijn wel een dergelijke economische bedrijvigheid veroorloven, bijvoorbeeld ten opzichte van de natuur? En welke rol speelt de moderne techniek in dit verband?
Het centrale thema van dit boek: Brengt de vrije markt in haar huidige vorm het goede leven dichterbij of staat ze dit juist in de weg? En: wat is eigenlijk 'het goede leven'?
Met allerlei filosofen (oa. Aristoteles, Kant, Bentham, Arendt, Foucault, Tronto, Latour)
en films geven de auteurs een prikkelend perspectief op de prangende vragen van vandaag. Ze ontwikkelen een filosofisch doordacht kader om de hedendaagse dynamiek van economie, technologie en cultuur te begrijpen en in goede banen te leiden.

 

Schrijf je in
Donderdag 19 september 2019
24 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 15:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 395,00
Mw. drs K. (Karin) Fontein
15:30 - 17:00
Locatie: OBA, Roelof Hartplein 430 (klik hier voor de adresgegevens)
drs K. (Karin) Fontein
Karin Fontein studeerde Filosofie, specialisatie Cultuurfilosofie en Esthetica aan de Universiteit van Amsterdam, daarvoor studeerde zij ook in Nijmegen en Utrecht. Zij geeft al 24 jaar cursussen Filosofie op de Joke Smit Academie voor volwassenenonderwijs en ze geeft ook Filosofielessen op Havo en VWO op het ROC van Amsterdam. Haar specialisaties zijn: Filosofie & Literatuur en Vrouwen in de Filosofie. Ze runde een jongerenvereniging, zat in redacties van diverse kunsttijdschriften, was secretaris van de docentenvereniging Filosofie en schrijft artikelen. Karin reist en fotografeert graag.