Bestellijst

Bestellijst

Homo Deus

Cursuscode: 1205
08
okt

Onze wereld staat onder druk. Democratie, kapitalisme en vrijheid lijken aan slijtage onderhevig. De  natuur kraakt in z’n voegen. Artificial Intelligence rukt op. Vandaar natuurlijk de populariteit van  boeken als ‘Sapiens’ en ‘Homo Deus’  van Yuval Harari. In zijn boeken probeert hij vat te krijgen op  wat ons nog meer te wachten staat. 
De grootste uitdaging volgens Harari: we hebben geen verhaal meer. Geen collectief verhaal. En dat  is een probleem, want zo’n verhaal is precies waarom mensen in de geschiedenis altijd wél hebben  weten te overleven. 
 ‘O jee’, denk je dan misschien. Of: ‘wat een onzin’. Maar gelukkig is Harari niet de enige die over de  toekomst filosofeert. En omdat de toekomst ons allemaal aangaat, wordt het tijd om de filosofie van  de toekomst eens onder de loep te nemen. Filosoof Gerko Tempelman neemt je mee in een  verfrissende denkreis door heden en verleden. 

Inhoud 
Het vertrekpunt van denken over de toekomst ligt bij actuele problemen. Zorgen over veiligheid, het  behoud van welvaart en keuzestress (bijeenkomst 1). De ondermijning van de status van  wetenschap (bijeenkomst 2). En onze gepolariseerde politieke wereld (bijeenkomst 3). Telkens  komen we de paradox van de moderne westerse wereld tegen: we hebben het beter dan ooit, maar  we lijken ons ook meer zorgen te maken dan ooit. Wat voor mechanismen liggen hierachter? Rob  Wijnberg, Beatrice de Graaf, Hans Achterhuis, Thierry Baudet, Mark Rutte en nog vele anderen  komen voorbij. 

Lesdata: dinsdag 8, 15 en 22 oktober

Schrijf je in
Dinsdag 8 oktober 2019
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 90,00
Dhr. G. (Gerko) Tempelman
19:30 - 21:30
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
G. (Gerko) Tempelman
Filosoof en theoloog Gerko Tempelman houdt zich graag bezig met de diepere menselijke drijfveren. Vandaar dat hij op het curieuze idee kwam zich op zijn 18de te gaan wijden aan de studies filosofie en theologie aan de VU. Als docent maakt hij de filosofie graag toegankelijk aan de hand van actuele en toegankelijke vragen. Dit past hij toe in lessen op de middelbare school, in vele varianten volwassenonderwijs, in vele YouTube filmpjes, bij diverse theatergenootschappen en op nog veel vreemdere plekken. Gerko verdiept zich graag in wat hij 'ideeëngeschiedenis' noemt, of: de vraag hoe het komt dat mensen denken zoals ze denken. Want dat zegt iets over jouzelf maar net zo goed over die vreemde, onbegrijpelijke ander. Meer informatie over zijn werk staat op: www.gerkotempelman.nl