Bestellijst

Bestellijst

Inleiding Filosofie

Cursuscode: 1204
17
sep

Wat bezielt de filosofie? De lust tot weten (philo-sophia) vindt altijd zijn inspiratie in het stellen van vragen. Zoals: Kun je jezelf kennen? Heb je een lichaam of ben je een lichaam? Heeft alles een oorzaak, oorsprong, begin en einde? Is vrijheid een illusie? Zijn we ons brein? Kunnen we (n)iets met zekerheid weten? Hoe te handelen? – Deze en dergelijke vragen vormen daarom het vertrekpunt van deze leergang. De cursus wil een thematische (cultuurfilosofische en analytische) benadering bieden van 25 eeuwen wijsgerige ontwikkeling.

Daarmee wordt ook een dwarsdoorsnede geboden van de disciplines, theorieën, scholen en attitudes die invloed en aanzien van de filosofie hebben bepaald en nog steeds bepalen. Dat betekent een reis langs grote namen als  PLATO, ARISTOTELES, DESCARTES, SPINOZA, KANT, NIETZSCHE. Maar een reis die toch vooral licht moet werpen op de principes en ideeën die onze eigen, huidige wijze van denken vorm geven.

Door niet de geschiedenis, maar blijvende thema’s tot uitgangspunt te nemen, zoekt deze inleiding tegelijk de logische samenhang en systematiek van filosofische vragen te belichten en in kaart te brengen. Het resultaat is een compacte en intensieve cursus. De lessen nodigen uit tot actieve participatie en vragen steeds ook enig leeswerk. De Inleiding van het voorjaars- en najaarsprogramma verschillen qua thematiek en kunnen zowel na elkaar als zelfstandig gevolgd worden. 

De lessen nodigen uit tot actieve participatie en vereisen wekelijks enige voorbereiding thuis. Een tekstbundel is inbegrepen bij de cursusprijs. 

• De cursusprijs is inclusief een syllabus (€ 10,-) die bij de eerste les voor je klaar ligt.

Schrijf je in
Donderdag 17 september 2020
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 235,00
Dhr. (Maarten) Meester

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

19:30 - 21:30
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
(Maarten) Meester
Leven zonder reflectie is geen leven. Maarten Meester zegt het Socrates na. Hij studeerde algemene literatuurwetenschap, journalistiek en filosofie (cum laude). Hij publiceert in kranten en tijdschriften, waaronder ‘Filosofie Magazine’. Hij schrijft boeken, onder meer ‘Nieuwe spiritualiteit’, ‘De Meester Methode. De makkelijkste manier om te stoppen met milieuvervuilen’ en, met zijn broer Frank, ‘Meesters in de filosofie’ en ‘Meesters in het hier en nu’. Met Frank maakt hij tevens de lesmethode filosofie Durf te denken! Ook doceert Maarten zelf en geeft hij lezingen. En hij blijft studeren, milieu-natuurwetenschappen deze keer.