Bestellijst

Bestellijst

Inleiding Filosofie

Cursuscode: 1204
23
sep

Wat bezielt de filosofie? De lust tot weten (philo-sophia) vindt altijd zijn inspiratie in het stellen van vragen. Zoals: Kun je jezelf kennen? Heb je een lichaam of ben je een lichaam? Heeft alles een oorzaak, oorsprong, begin en einde? Is vrijheid een illusie? Zijn we ons brein? Kunnen we (n)iets met zekerheid weten? Hoe te handelen? – Deze en dergelijke vragen vormen daarom het vertrekpunt van deze leergang. De cursus wil een thematische (cultuurfilosofische en analytische) benadering bieden van 25 eeuwen wijsgerige ontwikkeling.

Daarmee wordt ook een dwarsdoorsnede geboden van de disciplines, theorieën, scholen en attitudes die invloed en aanzien van de filosofie hebben bepaald en nog steeds bepalen. Dat betekent een reis langs grote namen als  PLATO, ARISTOTELES, DE STOA, MIRANDOLA, DESCARTES, SPINOZA, PASCAL, KANT, NIETZSCHE. Maar een reis die toch vooral licht moet werpen op de principes en ideeën die onze eigen, huidige wijze van denken vorm geven.

Door niet de geschiedenis, maar blijvende thema’s tot uitgangspunt te nemen, zoekt deze inleiding tegelijk de logische samenhang en systematiek van filosofische vragen te belichten en in kaart te brengen. Het resultaat is een compacte en intensieve cursus. De lessen nodigen uit tot actieve participatie en vragen steeds ook enig leeswerk. De Inleiding van het voorjaars- en najaarsprogramma verschillen qua thematiek en kunnen zowel na elkaar als zelfstandig gevolgd worden. 

Je kunt kiezen uit een middag- of een avondcursus. De lessen nodigen uit tot actieve participatie en vereisen wekelijks enige voorbereiding thuis. Een tekstbundel is inbegrepen bij de cursusprijs. Kan zelfstandig worden gevolgd of aansluitend op de Inleiding van afgelopen najaar.

• De cursusprijs is inclusief een syllabus (€ 10,-) die bij de eerste les voor je klaar ligt.

Schrijf je in
Woensdag 23 september 2020
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 235,00
Dhr. drs R. (Robert) Snel
19:30 - 21:30
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
drs R. (Robert) Snel