Cursus over de Balkan: 25 jaar na Srebrenica

Geschiedenis die eraan voorafging. Hoe het zover heeft kunnen komen.
Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat de VN-moslim enclave Srebrenica in handen viel van het Servische leger. De daaropvolgende genocide behoort tot de zwartste bladzijden uit de recente Europese én de Nederlandse geschiedenis. Hoe kon het dat de moslims in deze enclave ten prooi vielen aan moordzuchtige nationalisten? En wat was de rol van Nederland? Er is al veel over geschreven en gezegd. In deze cursus zetten we alles nog eens op een rijtje.

Bijeenkomst 1:  De Balkan al eeuwen een betwist gebied
Op hun weg naar het Heilige Land veroverden de Kruisridders grote delen van de Balkan. Met de opkomst van het grote Ottomaanse Rijk viel de Balkan in handen van de Turken. Zij brachten daarmee de Islam naar de Balkan. Dat ging deels ten koste van het Christendom daar. Na de mislukte Turkse aanval op Wenen, nam hun invloed gestaag af. De Eerste Wereldoorlog begon in 1914 (in Servië), maar de basis ervan werd over gedurende tientallen jaren gelegd in een complex netwerk van nationale belangen, internationale verdragen en vurig nationalisme.
Bijeenkomst 2: De aanloop
De gebeurtenissen in Srebrenica zijn het sluitstuk van een lange en bloedige strijd die al sinds 1992 in het land gaande was. Bosnië-Herzegovina is een van de zes deelstaten van het veel grotere Joegoslavië, een republiek die onder leiding staat van de strenge maar bij velen geliefde maarschalk Tito. Hij slaagt erin om in 1953 president te worden van het grote land dat bestaat uit de deelstaten Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Macedonië. Kort na zijn overlijden in 1980 valt de republiek uiteen en steken de oude tegenstellingen de kop weer op. Met fatale gevolgen.
Bijeenkomst 3:. De val
Srebrenica is een plaatsje in Oost-Bosnië. Maar behalve dat is het ook de plek waar in 1995 een gruwelijke genocide plaatsvond, de grootste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 8000 moslimmannen en jongens werden vermoord en verspreid over Bosnië als oud vuil in massagraven gegooid. Het is 13 juli 1995 wanneer de massamoord plaatsvindt. Nederlandse soldaten zijn in de buurt en hadden de taak om uitgerekend deze mensen te beschermen. Wat ging er mis? Wie zijn er schuldig? En hoe kon het ooit zover komen?
Bijeenkomst 4: De naschokken en processen
Duidelijk was de rol van de Bosnisch-Servische soldaten. Zij voerden de massamoord uit. Inmiddels zijn vele Servische oorlogsmisdadigers berecht. De rest van de schuldvraag is complex. Het Nederlandse leger, de Nederlandse regering en de Verenigde Naties worden nog altijd bekritiseerd.De oude wonden zijn zeker nog niet geheeld.

Woensdag 7 oktober 2020
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. J. (Jielis) van Baalen

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte vanaf zomer van 2009 tot januari 2013 als freelancejournalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Daarnaast was hij als gastdocent aan de Cairo University verbonden. Als correspondent heeft hij veel artikelen geschreven over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Tegenwoordig is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.