Bestellijst

Bestellijst

De bloei van het kalifaat van Bagdad

Cursuscode: 1253
20
okt

Het verhaal vangt aan in de 5e eeuw n.Chr. om te laten zien, hoe gemakkelijk de verovering en de machtsovername van de Arabieren/islamieten in de 7e eeuw verliepen. Het eindigt in de 13e eeuw met de Mongoolse inname en verwoesting van Bagdad. In die tussen liggende tijd versmolten Griekse, Mesopotamische, Perzische, Arabische en Indiase invloeden en kwamen wetenschap, kunst en filosofie tot bloei.
In de 6e eeuw teisterden pest en hongersnoden het Byzantijnse en Perzische rijk. Daar bovenop kwamen hun onderlinge oorlogen. Uiteindelijk raakten zij zo uitgeput dat iedereen die zich een beetje georganiseerd had zich te goed kon doen aan hun territoria. Dit leidde spoedig tot het kalifaat van de Omajjaden (661-750) dat te Damascus zetelde en gebruik maakte van de Byzantijnse erfenis. Hierin kwam verandering door een opstand, die onder meer veroorzaakt werd daar Perzisch sprekenden zich achtergesteld voelden ten opzichte van de Arabieren, het ongenoegen over Omajjadische weelderige levensstijl en dat de kalief familie van Mohammed moest zijn. De opstand begon in Khorassan (west Turkemenistan en noordoost Iran), waaraan zowel Perzen, Arabieren als anders gelovigen deelnamen. Hierna kwamen de kaliefs uit de Abbasidenfamilie (750-1258) die zich met enige onderbrekingen in Bagdad vestigden. Zij verloren al snel hun politieke macht, door de feitelijke opslitsing van het kalifaat in de 9e eeuw en vervolgens doordat de politieke en militaire macht vanaf 946 in handen van anderen kwam, zoals de Iraanse shi’itische Boejiden (932-1055) en later de Turkse Seltsjoeken (1037-1194).
Gedurende de Abbasidenperiode kwam wetenschap en cultuur tot grote bloei, er zal aandacht besteed worden aan gedichten, filosofie en wetenschap naast de levendige debatten over het geloof .

Zie voor verdere informatie, waaronder titels van aanbevolen boeken, de website van de docent:
www.hansalles.nl

Schrijf je in
Dinsdag 20 oktober 2020
4 lessen van 2 uur en 15 min aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 135,00
Dhr. drs H.P.J. (Hans) Alles

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

19:30 - 21:45
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
drs H.P.J. (Hans) Alles
Hans Alles geeft bijna 15 jaar lezingen over historische onderwerpen aan de Volksuniversiteit van Amsterdam. Kenmerkend voor de keuze van zijn onderwerpen is, dat hij altijd een lange periode en een breed gebied kiest. Hij studeerde in 1982 af als historicus (aan de Universiteit van Amsterdam) met als specialisatie Afrikaanse geschiedenis. Hij maakte verscheidene reizen naar Afrika en liet verschillende publicaties over dat continent verschijnen. Daarna verschoof zijn aandacht naar de vraag waar de klassieke Griekse ideeën en godsbeelden vandaan kwamen (zoals het ontstaan van het monotheïsme), die onze westerse denkwereld mede gevormd hebben. Hij dook in de geschiedenis van West-Azië en gaf daarover lezingen aan de hand van verschillende denkwijzen, mythen en epen uit die regio over de periode 3000 voor Chr. tot 500 na Chr. Hierbij kwam ook de politieke en sociaal-economische ontwikkeling aan bod. Het accent van de onderwerpen is daarna gelegd op de Europese middeleeuwse geschiedenis en de meer recente geschiedenis van West-Azië. Dit resulteerde in lezingen over de geschiedenis van Iran, de Zijderoute en de geschiedenis van Centraal Azië. www.hansalles.nl