Het Midden-Oosten: een gevaarlijk labyrint

Inhoud van de cursus:

College 1. De opkomst en ondergang van het Ottomaanse Rijk
Het huidige Midden-Oosten is een ingewikkelde constellatie van volken, staten en religies die elkaars grenzen of bestaansrecht betwisten. Omdat duurzame oplossingen uitblijven, dringt zich soms het gevoel op dat 'het altijd zo geweest is en altijd wel zo zal blijven'. In dit eerste college zullen we zien dat het is niet altijd zo geweest.

College 2. Franse- en Britse overheersing
In de loop van de 19e eeuw kwam het Midden-Oosten steeds meer onder de invloed van koloniserende West-Europese landen te staan. Na de verovering van Egypte door Napoleon, brokkelde de invloed van het Ottomaanse Rijk als snel af. In 1914 koos het Ottomaanse Rijk de zijde van de Duitsers, een historische vergissing zoals later zou blijken.

College 3. Over conservatieven, radicalen en fundamentalisten
Al sinds jaar en dag zweren de Egyptenaren trouw aan één persoon, of die nu farao of president heet. Nassers (radicale) harde onderdrukking van de Moslimbroederschap verbindt ze met de latere opkomst van islamitische terreurgroepen (fundamentalisten).

College 4. De Arabische wereld als speelbal van het Westen
Sinds olie de brandstof is geworden van de wereldwijde economie hebben met name Westerse landen er alles aangedaan hun invloed in het Midden-Oosten nog verder te vergroten. Twee golfoorlogen hebben het geopolitieke landschap ingrijpend veranderd. Met als gevolg dat er sinds 2013 enorme stromen vluchtelingen opgang zijn gekomen.

Dinsdag 17 september 2019
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adres gegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte van 2009 tot 2013 als freelancejournalist en correspondent in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij deed gedurende de opstand in Egypte verslag van de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Daarnaast was hij als gastdocent verbonden aan de Cairo University. Thans is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.