Bestellijst

Bestellijst

Het Midden-Oosten in beeld (filmlezing)

Cursuscode: 1254
28
nov

Sinds de film Lawrence of Arabia is het Midden-Oosten het decor van veel films. Aan de hand van filmfragmenten neemt Jielis van Baalen u mee door de geschiedenis van het Midden-Oosten, van Lawrence of Arabia tot moderne jonge Arabische cineasten. Romantiek, geweld en drama vormen zo een broeierige mix voor een spannende ontdekkingsreis door de Arabische wereld.

Daarnaast maakt de lezing de luisteraar en kijker duidelijk hoe het nieuws over het Midden-Oosten in de westerse media veelal wordt gepresenteerd als een Amerikaanse successtory. Het westen heeft door de eeuwen heen in ‘vier golven’ het Midden-Oosten beïnvloed: tijdens de Kruistochten, de verdeling door Engelsen en Fransen na de overwinnen op de Turken in WO I, de oprichting van de staat Israël en de geallieerde inval in Irak. We zien dat de opkomst van IS niet los te zien is van deze voorgeschiedenis.

Schrijf je in
Donderdag 28 november 2019
1 lezing van 2,5 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 25,00
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
19:00 - 21:30
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte van 2009 tot 2013 als freelancejournalist en correspondent in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij deed gedurende de opstand in Egypte verslag van de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Daarnaast was hij als gastdocent verbonden aan de Cairo University. Thans is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.