Het Midden-Oosten in wording (cursus + filmlezing)

Wij kennen T.E. Lawrence als een van de meest iconische figuren uit het begin van de 20ste eeuw. Zijn leven is het onderwerp geweest van films, biografieën, verschillende toneelstukken en ontelbare artikelen, monografieën en proefschriften. Zijn eigen oorlogsherinneringen, Seven Pillars of Wisdom, worden bijna een eeuw na de eerste publicatie nog altijd gelezen. Het boek en de film vormen de rode draad van deze cursus. Generaal Edmund Allenby, de Britse opperbevelhebber in het Midden-Oosten tijdens de Eerste Wereldoorlog zei over hem: 'Er is geen andere man die ik ken, die had kunnen bereiken wat Lawrence deed.'

De vijf lessen hebben als thema:

1. De opkomst en ondergang van het Ottomaanse Rijk
Het huidige Midden-Oosten is een ingewikkelde constellatie van volken en staten die elkaars grenzen of bestaansrecht betwisten. De verschillende groepen grijpen hierbij regelmatig naar de wapens, wat al geleid heeft tot een aantal bloedige oorlogen en burgeroorlogen. Het ziet er niet naar uit dat aan deze situatie snel een eind zal komen. Omdat duurzame oplossingen uitblijven, dringt zich soms het gevoel op dat 'het altijd zo geweest is en altijd wel zo zal blijven'. In dit eerste college zullen we zien dat het is niet altijd zo geweest.

2. Franse- en Britse overheersing
In de loop van de 19e eeuw kwam het Midden-Oosten steeds meer onder de invloed van koloniserende West-Europese landen te staan. Na de verovering van Egypte door Napoleon, brokkelde de invloed van het Ottomaanse Rijk als snel af. In 1914 koos het Ottomaanse Rijk de zijde van de Duitsers, een historische vergissing zoals later zou blijken.

3. Lawrence als speelbal
De Engelsen deden, bij monde van Lawrence aan de Arabieren diverse beloftes. Maar van al die beloftes is niet veel terecht gekomen. Want al tijdens WOI verdelen Engeland en Frankrijk, achter de rug om van Lawrence, het Midden-Oosten. In dit college zullen we zien dat de dans om de olie, die in de 20e eeuw z’n beslag kreeg, diepe sporen heeft nagelaten in de politieke en economische ontwikkelingen in de landen van het Midden-Oosten.

4. De Arabische wereld als speelbal van het Westen
Sinds olie de brandstof is geworden van de wereldwijde economie hebben met name Westerse landen er alles aangedaan hun invloed in het Midden-Oosten nog verder te vergroten. Daarbij steunden zij regimes in deze broeierige regio. Twee golfoorlogen hebben het geopolitieke landschap ingrijpend veranderd. Met als gevolg dat er sinds 2013 enorme stromen vluchtelingen opgang zijn gekomen. Zou dat anders zijn geweest als Lawrence zijn plannen met het Midden-Oosten ten uitvoer had kunnen brengen?

5. Filmlezing Opstand Midden-Oosten door de ogen van Lawrence of Arabia
Aan de hand van korte fragmenten uit de speelfilm Lauwrence of Arabia en andere fictiefilms, schetst Jielis van Baalen de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten.

EXTRA: Deze cursus bestaat uit 5 lessen inclusief de filmlezing Lawrence of Arabia op dinsdag 30 oktober (19.00-22.00 uur) in de Centrale OBA, Oosterdokskade 143. Elke cursist mag een introducé gratis meenemen (aanmelden bij de docent).

Dit programma is mede tot stand gekomen door de samenwerking met de OBA. Voor meer informatie klik hier

Dinsdag 9 oktober 2018
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adres gegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte van 2009 tot 2013 als freelancejournalist en correspondent in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij deed gedurende de opstand in Egypte verslag van de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Daarnaast was hij als gastdocent verbonden aan de Cairo University. Thans is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.