Bestellijst

Bestellijst

Het Ottomaanse Rijk

Cursuscode: 5268
02
apr

Het eerste deel van de filmlezing gaat over de snelle opkomst van het Ottomaanse Rijk. We zullen zien hoe een groep nomaden uit het huidige Turkije de macht kon grijpen en een rijk opbouwde dat zich uitstrekte van het huidige Sarajevo tot aan Jeruzalem, Caïro, Mekka en Medina. Feitelijk een rijk dat op drie continenten regeerde. In het tweede deel van de filmlezing staat het contrast centraal tussen twee zeer verschillende sultans, namelijk Suleyman de Grote uit de zestiende eeuw en Abdul Hamid II uit de negentiende eeuw. De eerste sultan stichtte een groot en stabiel Ottomaans Rijk, terwijl de tweede leidsman te maken kreeg met desintegratie en onrust. In het laatste deel van deze filmlezing wordt ingegaan op de teloorgang van het Ottomaanse Rijk vanaf de negentiende eeuw.

In het tweede deel van deze filmlezing staan twee beroemde sultans uit de Ottomaanse geschiedenis centraal: Suleyman de Grote, die regeerde in de zestiende eeuw, en Abdul Hamid II, die in de negentiende eeuw het Ottomaanse Rijk leidde.

Aan bod komt verder nog het beroemde Beleg van Wenen in 1683, dat een ommekeer betekende in de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk. In één dag veegde het Europese leger van Pruisen, Polen en Habsburgers het Ottomaanse leger weg, waarna de Ottomanen ook Hongarije verloren.

De Eerste Wereldoorlog, waarin de Ottomanen aan de zijde van de Duitsers stonden, gaf het Ottomaanse rijk de definitieve genadeklap: het verloor al tijdens de oorlog al haar Arabische gebieden aan de Europese geallieerden. Deze zorgden vervolgens voor een volstrekt ontoereikende herverdeling van landen in het Midden-Oosten, die op lange termijn leidde tot voortdurende religieuze en nationale conflicten. Zo creëerden de Britten Irak door drie Ottomaanse provincies samen te voegen die religieus en etnisch sterk van elkaar verschilden.

Schrijf je in
Donderdag 2 april 2020
1 les van 2,5 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 19,50
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
19:00 - 21:30
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte van 2009 tot 2013 als freelancejournalist en correspondent in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij deed gedurende de opstand in Egypte verslag van de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Daarnaast was hij als gastdocent verbonden aan de Cairo University. Thans is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.