Bestellijst

Bestellijst

Johan van Oldenbarneveldt

Cursuscode: 5255
19
mrt

De grootste staatsman uit onze vaderlandse geschiedenis.

Op 13 mei 1619 wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. De terechtstelling wordt vaak een van de meest tragische gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek genoemd.

De raadpensionaris was volgens velen een van de grootste staatsmannen uit onze vaderlandse geschiedenis. Hij werd het slachtoffer van een politieke moord door aanhangers van prins Maurits van Oranje, de zoon van vader des vaderlands, Willem van Oranje. Johan van Oldenbarnevelt is onder meer de geschiedenisboeken ingegaan als oprichter van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Ook zorgde hij er mede voor dat de Republiek kon uitgroeien tot een onafhankelijke staat.

Het slepende conflict met Maurits liep zo hoog op, dat Van Oldenbarnevelt op 12 mei 1619 tijdens een showproces wegens land- en hoogverraad ter dood werd veroordeeld. De executie vond enkele uren later plaats, op 13 mei 1619.

Twee zonen van de raadpensionaris beraamden enige tijd later een aanslag op het leven van prins Maurits. Deze aanslag mislukte echter. Een van deze zonen, Reinier, werd gepakt en net als zijn vader in Den Haag onthoofd.

Schrijf je in
Donderdag 19 maart 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 19,50
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
19:30 - 21:00
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte van 2009 tot 2013 als freelancejournalist en correspondent in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij deed gedurende de opstand in Egypte verslag van de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Daarnaast was hij als gastdocent verbonden aan de Cairo University. Thans is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.