Bestellijst

Bestellijst

Lawrence of Arabia (filmlezing)

Cursuscode: 5266
28
mei

De golf van vaderlandsliefde die Engeland overspoeld na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog liet ook T.E. Lawrence niet onberoerd. Hij meldde zich onmiddellijk aan als vrijwilliger, maar omdat hij te klein was, werd hij afgewezen voor de actieve dienst. Wanhopig riep hij de hulp in van D.G. Hogarth, een invloedrijk lid van The Royal Geografic Society. Met succes. Lawrence kreeg een baan als tweede luitenant bij de Generale Staf en belast met het tekenen van landkaarten van het Midden-Oosten. Zijn kennis van het gebied overtrof dat van ieder andere stafofficier. Al snel werd hij uitgezonden naar de inlichtingendienst van het Engelse Leger in Cairo.

Samen met enige andere stafofficieren vatte hij het plan op om de stammen van het Arabisch schiereiland te bewegen in opstand te komen tegen de Turkse overheersers. Daarbij richtte hij zich vooral op Sherif Hussein van Mekka. De oproep van de Sherif moest dan leiden tot een opstand van de stammen in de woestijn.

Als snel raakte Lawrence bevriend met de Sherif en hielp hem persoonlijk met de strijd tegen de Turken. Daarbij was het van meet af aan zijn bedoeling dat de Arabieren, na het verslaan van de Turken, een eigen koninkrijk zouden krijgen. Terwijl hij druk was met de strijd in de woestijn, ontvouwde de Engelse regering achter zijn rug om echter heel andere plannen voor het Midden-Oosten. Die klap is Lawrence nooit te boven gekomen. Na zijn dood ontstond een mythe die tot ongekende proporties zou uitgroeien.

Schrijf je in
Donderdag 28 mei 2020
1 lezing van 2,5 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 25,00
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
19:00 - 21:30
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte vanaf zomer van 2009 tot januari 2013 als freelancejournalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Daarnaast was hij als gastdocent aan de Cairo University verbonden. Als correspondent heeft hij veel artikelen geschreven over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Tegenwoordig is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.