Bestellijst

Bestellijst

Moderne Farao's (filmlezing)

Cursuscode: 5267
12
mrt

In deze lezing staan fragmenten centraal uit een serie van drie films van Jihan El-Tahri, over de ‘moderne farao’s’ die de afgelopen decennia aan de macht kwamen. Het eerste deel gaat over Gamal Abdel Nasser, president van 1956 tot zijn dood in 1970. Met archiefmateriaal, beelden uit speelfilms en veel eigen interviews schetst El-Tahri een beeld van Nassers belang. Daarbij komen onder meer de machtsstrijd met zijn voorganger Mohammed Naguib en de Suezcrisis aan bod. Nassers harde onderdrukking van de Moslimbroederschap verbindt ze met de latere opkomst van islamitische terreurgroepen. Er is in de film kritiek op Nasser, maar ook wordt duidelijk hoe geliefd hij was.

 

Het tweede deel is een portret van Anwar Sadat die president was van 1970 tot 1981. Sadat brak met het socialisme van zijn voorganger en probeerde van Egypte een moderne, kapitalistische maatschappij te maken. El-Tahri laat zien hoe onder zijn bewind de onvrede onder de bevolking toenam en de radicale islam meer voet aan de grond kreeg.

In het derde deel toont Jihan El-Tahri de achtergronden van het groeiende verzet tegen Hosni Mubarak dat in 2011 een einde bracht aan zijn regime: de corruptie en zelfverrijking van de machthebbers, het brute geweld van de politie, maar ook de manier waarop de president zijn zoon Gamal klaarstoomde als zijn opvolger.

Schrijf je in
Donderdag 12 maart 2020
1 lezing van 2,5 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 25,00
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
19:00 - 21:30
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte vanaf zomer van 2009 tot januari 2013 als freelancejournalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Daarnaast was hij als gastdocent aan de Cairo University verbonden. Als correspondent heeft hij veel artikelen geschreven over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Tegenwoordig is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.