Bestellijst

Bestellijst

Online cursus De (Kunst)Geschiedenis van de Fotografie

Cursuscode: 1258
17
sep

*Nu met maar liefst 20% korting

Wie heeft de fotografie uitgevonden en wat ging daaraan vooraf? Waar komen die Instagram filters toch vandaan? Waarom was de schilderkunst bang voor de opkomst van de fotografie? Deze cursusreeks geeft antwoord op de vele vragen gerelateerd aan de kunstgeschiedenis van de fotografie. In vier lessen dwalen wij door de tijd heen, van circa 1820 tot en met het heden, op zoek naar alle verschillende verhalen, debatten, foto’s en fotografen, die kenmerkend zijn voor de geschiedenis van fotografie, of juist een spannend buitenbeentje zijn. Aan het eind van deze cursus heeft u een goed overzicht van de geschiedenis van de fotografie, bekeken vanuit een kunsthistorisch perspectief, en zult u nooit meer hetzelfde kijken naar alle foto’s die ons omringen. Deze cursus geeft u handvaten voor het kijken naar fotografie, waardoor u nooit meer met uw handen in het haar langs een fotografietentoonstelling loopt, want het kijken naar fotografie moet vooral ook leuk en begrijpelijk zijn. Bovendien heeft u na het volgen van deze cursus een daguerreotypie, een ambrotypie, een (moderne) zoutdruk en carte de visite foto’s in uw eigen handen gehouden en goed bekeken. Dit zijn namen van technieken die u nu misschien nog niets zeggen, maar na de cursus wel, waardoor u deze fototechnieken voortaan zult herkennen.

De cursus is deels chronologisch opgebouwd, waardoor de geschiedenis van de technologische ontwikkelingen verteld wordt, maar we kijken ook elke week naar een fotografisch debat. Zoals het debat waarbij fotografie gekoppeld wordt aan de werkelijkheid, omdat er altijd een verbintenis zou zijn met wat er echt voor de camera heeft gestaan. Daarnaast bekijken we afbeeldingen van foto’s van bekende fotografen, en de kunsthistorische stijlen, waardoor u een goed idee krijgt van het fotografische canon. Hoewel het canon belangrijk en leuk is om te kennen, bekijken wij ook elke les juist de hiaten in dit canon, zoals tot voor kort de vrouw niet in de fotografische geschiedenis is opgenomen. Elke les wordt eveneens de ontwikkeling van fotografie in Nederland getoond, naast de meer internationale verhalen.

We beginnen met de uitvinding van de fotografie en wat daaraan vooraf ging. Daarna kijken wij naar fotografie als kunstvorm, het gevecht met de schilderkunst en de Photo-Secession. Vervolgens gaan wij het hebben over de moderne tijd, fotografie als massamedia en de angst hiervoor. Ten slotte kijken wij naar het digitale tijdperk, het manipuleren van foto’s en kleur. Belangrijke filosofen en theoretici zoals Walter Benjamin, Roland Barthes en Susan Sontag worden behandeld, net zoals de bekende fotografen Louis-Jacques-Mandé Daguerre, Julia Margaret Cameron, Alfred Stieglitz, Cindy Sherman en Jeff Wall. U heeft geen voorkennis nodig voor het volgen van deze cursus.

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.
*Let op: de 20% korting is al inbegrepen in de prijs.

Schrijf je in
Donderdag 17 september 2020
4 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 67,50
Mw. J.K. (Joëlle) Daems

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

9:30 - 11:00
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
J.K. (Joëlle) Daems
Joëlle Daems is een kunsthistoricus, gespecialiseerd in de geschiedenis en theorie van de fotografie. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan Universiteit Leiden en de geschiedenis van de fotografie aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. St Andrews was de plek waar in de negentiende eeuw de fotografie voor een gedeelte werd uitgevonden. Zij doet onderzoek, schrijft teksten, organiseert evenementen en maakt tentoonstellingen. Daarnaast geeft zij cursussen, lezingen en rondleidingen, waarbij de kunstgeschiedenis van de fotografie centraal staat en waarbij zij altijd op zoek is naar de hiaten in het kunsthistorische canon.