Bestellijst

Bestellijst

Turkije: van de Sultan via Ataturk naar Erdogan

Cursuscode: 1251
07
okt

Erdogan wordt wel de nieuwe Sultan genoemd. Hoe kon zijn moslimpartij in het seculiere Turkse staatsbestel zo’n machtige positie verwerven?

De eerste lezing wordt het handelen van president Erdogan in historisch perspectief geplaatst. Waarom wordt zijn politiek soms neo-Ottomaans genoemd? Hoe heeft hij zich van een algemeen gerespecteerd politicus tot een autocratisch leider kunnen ontwikkelen? In welke politieke context zijn Erdogan en zijn AK Partij eigenlijk komen bovendrijven? Hoe groot is de invloed van de islam op de politiek in verschillende perioden geweest? Welke rol heeft het leger daarbij gespeeld? En is de erfenis van Atatürk uitsluitend positief te waarderen?

In de tweede lezing wordt ingegaan op de relaties van Turkije met het Westen en met zijn buurlanden en op de bejegening van de etnische en religieuze minderheden, vroeger en nu. Waarom is de verhouding met Europa vaak zo moeizaam? En is die beter met de landen die vroeger tot het Ottomaanse Rijk behoorden? Waarom zijn een eeuw geleden de Armeniërs en Grieken verdreven? Hoe is de strijd van de Koerden verlopen en waarom voelen Alevieten zich gediscrimineerd?

Schrijf je in
Maandag 7 oktober 2019
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 60,00
Dhr. P. (Peter) van der Brugghen
19:30 - 21:30
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
P. (Peter) van der Brugghen