Bestellijst

Bestellijst

Verlichting in Christendom en Islam

Cursuscode: 1253
20
nov

We kennen Immanuel Kant als dé filosoof van De Verlichting. Maar Kant was niet de eerste, anderen gingen hem voor. Kant voltooide de Verlichting. De Verlichting omvat een lange periode van onze geschiedenis, van 1500 tot 1800.
Een van de geluiden in het islamdebat is dat de islam geen Verlichting zou hebben gekend. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er ruim voor 'onze' Verlichting, al tussen 800 en 1400, een Verlichting heeft plaats gevonden in de islamitische filosofie. En daarmee in het islamitisch denken.

We beginnen deze lezing in de zevende eeuw na Chr. het ontstaan van de islam. Belangrijk daarbij is te zien hoe de islam zicht razendsnel uit kon breiden; van India in het verre oosten tot en met Spanje in het westen. De geschiedenis van het kalifaat drukt een stempel op de ontwikkeling van de Arabische wereld, maar heeft uiteindelijk ook grote invloed op de (latere) geschiedenis van het westen.

Dan duiken we in de Middeleeuwen, waar we op bezoek gaan bij christelijke denkers zoals Thomas van Aquino. Maar ook te rade gaan bij islamitische wetenschappers en filosofen als, Al-Kwarzimi, Avicenna, Averroes, Al-Ghazali en Ibn Khaldun. Zij allen bevinden zich in een rijke traditie die teruggaat tot Plato, Socrates en Aristoteles. Uiteindelijk komen we via de religiekritiek van het Postmodernisme uit in onze eigen contemporaine geschiedenis.

Schrijf je in
Woensdag 20 november 2019
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 19,50
Dhr. J. (Jielis) van Baalen
19:30 - 21:00
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
J. (Jielis) van Baalen
Jielis van Baalen woonde en werkte van 2009 tot 2013 als freelancejournalist en correspondent in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij deed gedurende de opstand in Egypte verslag van de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Daarnaast was hij als gastdocent verbonden aan de Cairo University. Thans is hij als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.