Your cart

Your cart

Leven op een Bewegende Aardkorst

Course code: 5300

Over vulkanisme, aardbevingen en plaattektoniek.
Met enige regelmaat worden we opgeschrikt door beelden van spectaculaire vulkaanuitbarstingen, bijvoorbeeld uit Indonesië, Midden Amerika, Hawaï of IJsland. Gloeiende lavastromen, wegvliegende brokken vulkanische gesteenten, alles bedekkende as en modderstromen, moordende gifgasuitbraken, enzovoort. Of we horen van verwoestende aardbevingen die vooral in armere gebieden op aarde zeer veel slachtoffers eisen, bijvoorbeeld in Iran en Turkije. Dramatische voorbeelden zijn ook de zeebevingen die tsunami’s tot gevolg hebben en rampen veroorzaken in dichtbevolkte kustgebieden, zoals Sumatra en Japan.

De verklaring voor dit alles is de samenstelling van onze planeet aarde en de beweging die daardoor in onze aardkorst zit. Platen die splijten of botsen; delen die langs breuklijnen horizontaal of verticaal bewegen, omhoog komen of wegzakken… Maar wij wónen wel op die aardkorst! Welke gevolgen heeft dit alles voor de mens? Welk risico zijn we bereid te accepteren? En kunnen we iets doen om de risico’s te voorspellen en er goed voorbereid op te reageren, het z.g. Hazard Management.

Over al deze aspecten gaat deze cursus. Die wordt geïllustreerd met heel veel beelden en videofilmpjes.

Woensdag 6 maart 2019
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 190,00
Dhr. C. (Kees) Boerhout
10:00 - 12:00
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adres gegevens)
C. (Kees) Boerhout
Kees Boerhout heeft Sociale Geografie gestudeerd aan de VU en is daarna jarenlang docent Aardrijkskunde geweest aan Damstede, een middelbare school voor HAVO / VWO in Amsterdam Noord. Hij doceert graag over het Nederlands Landschap want dat is onze eigen woonomgeving. Met veel plezier behandel hij dat tijdens de cursus, want je moet naar het landschap léren kijken en je afvragen hoe dat zo ontstaan is. Kortom Kees deelt graag met jou zijn enthousiasme voor ons landschap.