Your cart

Your cart

Vogelzang in de voorjaarszon

Course code: 5302

Het is vaak om wanhopig van te worden: als de dagen langer worden, de temperatuur stijgt en de blaadjes aan de bomen komen, gaan juist alle vogels zingen! Voor wie al wel enige kennis heeft van de vogels in de tuin, maar nog best moeite heeft zodra je het park inloopt, is dit een uitkomst. Maak kennis met vogels in theorie én praktijk. Je leert diverse vogelfamilies, hun gedrag en hun habitat kennen.

Lezing op woensdag 6 maart:
Algemene inleiding over vogels. Waar moet je allemaal aan denken als je een vogel ziet? We beginnen met grootte/vorm en kleedkenmerken. Dit zijn twee onmisbare thema’s bij de herkenning van een vogelsoort. Grootte & vorm spelen een belangrijke rol bij de herkenning op familie, kleedkenmerken bij de herkenning op soort.

Lezing op woensdag 13 maart:
Allereerst behandelen we de soorten die we tijdens de excursie hebben gezien. Daarna hebben we het over vogelgeluiden. Hoe kan je die geluiden uit elkaar houden? Hoe kom je er nou achter welke soort het is? En waarom zijn de vogels aan hun kleed vaak makkelijker te herkennen dan hun zang?

Lezing op woensdag 20 maart
Allereerst behandelen we de soorten die we tijdens de excursie hebben gezien én gehoord. Daarna hebben we het over gedrag en habitat. Gedrag is vaak een belangrijke aanwijzing om de soort te herkennen. Op basis van habitat/biotoop kun je een uitspraak doen over de soorten die je kunt verwachten.|

Lezing op woensdag 27 maart
Evaluatie. Hoe gebruik je vogelgeluiden het best en hoe kun je wegwijs worden in die kakofonie van vogelzang?

Excursies op zondagochtend 10, 17 en 24 maart:
In deze ochtendexcursie breng je het geleerde in de praktijk. Onder begeleiding van docent Steven Wytema ga je op pad met verrekijker en vogelgids. Welke vogels zie je en waaraan herken je ze? Na afloop is er een korte nabespreking.

• Deze cursus bestaat uit vier lezingen van 2 uur en drie excursies van 4 uur. Data en tijden zijn:
woensdagavond 6 maart lezing 19.30-21.30 uur
zondag 10 maart excursie 8-12 uur
woensdag 13 maart lezing 19.30-21.30 uur
zondag 17 maart excursie 8-12 uur
woensdag 20 maart lezing 19.30-21.30 uur
zondag 24 maart excursie 8-12 uur
woensdag 27 maart lezing 19.30-21.30 uur

• Aan deze cursus is lesmateriaal verbonden:
Zakgids Vogels van Nederland en België, ISBN 9789050115810; ook ter plekke te koop voor € 17,-.
of: ANWB Vogelgids van Europa, ISBN 9789021563626; ook ter plekke te koop voor € 35,-.

• Locatie lezingen: Bos en Lommerplein 176.
• Locaties excursies: Westerpark Ingang Boerderij Westerpark, Sloterpark Ingang Kinderboerderij.

Woensdag 6 maart 2019
7 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 295,00
Dhr. S. (Steven) Wytema
19:30 - 21:30
Locatie: Bos en Lommerplein 176 (klik hier voor de adres gegevens)
S. (Steven) Wytema
Steven Wytema (1978) is in zijn jonge jaren één keertje met zijn broer mee gaan vogels kijken en heeft het sindsdien niet meer los kunnen laten. Door veel buiten te zijn met de familie en de Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie (JNM) heeft hij zijn interesse gekregen in alle aspecten van de natuur. Ook werden de (vogel)vakanties in Europa (Wales, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland) en daarbuiten zorgvuldig gepland. Sinds 2013 heeft Steven een eigen bedrijf opgestart voor vogelcursussen: Jizzbirding, en daar is hij sindsdien veel tijd aan kwijt: het gedoseerd overbrengen van kennis staat hierbij hoog in het vaandel. Steven probeert het leren herkennen van vogels te combineren met zoveel mogelijk plezier hebben in vogels kijken! Dus als je veel meer wilt weten over vogels, dan ben je bij Steven in goede handen. Jizzbirding | www.jizzbirding.nl