Your cart

Your cart

Grenzen stellen is niet moeilijk

Course code: 5362
02
Mar

Ga je vaak op allerlei verzoeken in? Wil je graag anderen helpen? Wil je graag aardig gevonden worden?

Indien je bovenstaande vragen met Ja kunt beantwoorden, dan heb jij waarschijnlijk moeite met het stellen van grenzen. Grenzen stellen is niet egoïstisch, het geeft aan dat je kiest voor je eigen behoeften. Grenzen aangeven gaat niet over leren ‘nee’ zeggen. Je moet juist leren om ‘ja’ te zeggen.

‘Ja’ tegen jouw eigen behoeften. Wat je mag leren, is om weer te voelen wat voor jou belangrijk is. Op het moment dat je in contact komt met die behoefte is het meestal helemaal niet zo moeilijk om je hart te volgen en grenzen te stellen. Behoeften bepalen in belangrijke mate je leven. Door geen grenzen aan te geven, ervaar je bij jezelf emoties: boos, verdrietig, teleurgesteld, gefrustreerd of gekwetst. Vaak ben je ze nauwelijks bewust.  Wanneer je te vaak instemt ben je een trouwe hond voor anderen maar niet voor jezelf. De kans is groot dat je je uiteindelijk gebruikt of overbelast gaat voelen. Het voordeel is dat iedereen je aardig vindt, maar daar is de lol snel vanaf als je jezelf niet meer aardig vindt.

Door de overbelasting kom je steeds verder van jezelf af te staan. Je doet dingen die je eigenlijk niet wilt doen of je bent de hele tijd bezig je best te doen. Je mist steeds meer het plezier in je werk, je leven. Misschien krijg je last van sombere buien, piekeren of perfectionisme. Op een gegeven moment laat het lichaam je weten dat je te ver gaat door allerlei klachten zoals hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid en aanhoudende ontstekingen. De noodzaak om grenzen te stellen dient zich hiermee aan. Dat betekent dat je duidelijk zegt wat je niet wilt. Hier ligt vaak het probleem. Je vindt het lastig ‘nee’ te zeggen of op te komen voor jouw wensen, omdat je denkt dat je dan egoïstisch bent. En wat moet ik dan er mee dat ik mij egoïstisch voel als ik mijn grenzen aangeef? 

In deze workshop ga je leren te luisteren naar je eigen behoeften en leer je hoe je grenzen kunt aangeven, zonder je egoïstisch te voelen. Grenzen aangeven vergroot je zelfrespect. Je geeft daar mee aan dat je jezelf en de ander de moeite waard vindt.

Enroll
Maandag 2 maart 2020
1 les van 2,5 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 47,50
Mw. Y. (Yvonne) Witteveen
19:00 - 21:30
Locatie: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (klik hier voor de adresgegevens)
Y. (Yvonne) Witteveen