Online cursus Inleiding in de Biowetenschap

jul

Nog maar 67 jaar geleden was de bouw van het dna-molecuul niet bekend, laat staan de functie van het dna. Hoe verliep de ontdekking van de structuur van dna door Watson en Crick en wat weten we nu over de bouw en functie van het dna?

Wat zijn ‘erfelijke eigenschappen’ eigenlijk precies, waar bevinden die zich in het lichaam en hoe worden die aan het nageslacht doorgegeven?
Ieder van ons is een mutant. Hoe ontstaan mutaties? Zijn ze schadelijk of juist voordelig? We hoeven niet meer naar knollen te graven en op dieren te jagen. Geldt het ‘survival of the fittest’ eigenlijk nog wel? Is de evolutie van de mens eigenlijk nog gaande en zo ja, in welke richting?
Bovenstaande vragen worden behandeld in de serie ’Biowetenschappen voor iedereen’ die bestaat uit 3 lezingen van elk twee uur; dna,  erfelijkheid,  mutaties, evolutie. Daarbij komen ook de wetenschappers ter sprake die een rol hebben gespeeld in het ontdekken en verklaren van deze verschijnselen.

Dna
In 1953 ontsluierden Watson en Crick de structuur van het dna molekuul. Wat weten we vandaag de dag over de structuur en de functie van dna. Hoe ‘werkt’ dna?

Erfelijkheid en mutaties
Erfelijke eigenschappen bevinden zich op de chromosomen in de celkern. Hoeveel erfelijke eigenschappen hebben organismen en hoe zijn die erfelijke eigenschappen vastgelegd op die chromosomen?  Kunnen we onze erfelijke eigenschappen zelf veranderen? Wat is een mutatie, hoe ontstaat die en wat is het gevolg? Is er een verband tussen dna, erfelijke eigenschappen en mutatoes?

Evolutie
Charles Darwin publiceerde in 1859 On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life. Inmiddels kunnen we veel evolutionaire verschijnselen goed verklaren, onder andere door onze kennis van het dna. Kunnen we binnenkort onze evolutie zelf aansturen?

Woensdag 8 juli 2020
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. drs D.F. (Dick) Schafer
drs D.F. (Dick) Schafer
Dick Schäfer studeerde biologie aan de Vrije Universiteit en Algemene Natuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij doceerde Algemene Natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden, biologie en science aan Ecole européenne de Luxembourg en big history en biologie aan het Murmellius Gymnasium in Alkmaar.