Online cursus Praten met en luisteren naar pubers

mrt

Volgens de methode van Geweldloos verbindend communiceren

Vaak hoor ik ouders, leerkrachten en andere opvoeders zeggen dat zij het soms zo lastig hebben om in contact te komen met een puber: “Ze geven geen antwoord, sluiten zich af, kijken de hele dag op hun mobiel of gamen, worden boos, gaan hun eigen gang etc…. ” Ook pubers geven aan de communicatie niet altijd makkelijk te vinden.” Ik word niet serieus genomen, ze willen altijd hun zin hebben, waarom moet ik mijn kamer opruimen als zij dat wil, ik kan toch ook wel eens later thuiskomen etc…”..Hoe komt het dat het soms anders loopt dan we bedoelen? We ruzie krijgen en elkaar niet begrijpen?  Wat maakt dat het resultaat niet altijd is wat we ons ervan voorstellen? Waarom belanden we met onze dierbaren ongewild in discussies, verwijten of voelen we ons aangevallen of niet gezien?

Geweldloos Communiceren  is een praktische communicatiemethode, bruikbaar in alle situaties waarin je communiceert met anderen. Uitgangspunten zijn o.a. openheid, gelijkwaardigheid, oordeelloos luisteren, contact maken met gevoelens en behoeften van jezelf en van de ander en deze te uiten zonder oordeel, verwijt, angst of schaamte. Als dat lukt (vaak is dat lastig vooral bij heftige emoties) kan de ander naar je luisteren en jij hoort de ander. Er ontstaat wederzijds begrip, je boodschap komt beter over en de communicatie en er zijn minder conflicten.

Geweldloos communiceren is communiceren met de ander, de puber vanuit gevoelens en behoeften in plaats vanuit oordelen, meningen, aanvallen en beschuldigingen. Door je meningen en oordelen te herkennen en deze weg te laten in het communiceren is de kans groter dat de puber  je hoort en naar je luistert.Geweldloze communicatie betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw gevoelens en behoeften. Je kunt deze uiten zonder oordelen, maakt contact met wat er in jou en in de puber leeft en kijkt wat er voor beiden werkt. We kunnen deze methode overal toepassen op het werk, in ons gezin, in de relatie, met vrienden en familie.

Geweldloze communicatie is in de jaren ’60 geïntroduceerd door Marshall Rosenberg, psycholoog en het model wordt inmiddels wereldwijd gedoceerd en toegepast.

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.

Woensdag 2 maart 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. D. (Denny) Mouqué

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Kijk vooral ook in je spambox als je kort voor aanvang van de cursus geen link hebt ontvangen! Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

D. (Denny) Mouqué
Denny Mouqué is orthopedagoge, trainer, coach en mediator. Na haar studie heeft zij de eerste Kindertelefoon in Nederland opgezet. Zij heeft mede het communicatie model van Thomas Gordon, bekend van het boek “Luisteren naar kinderen” in Nederland geïntroduceerd. De stichting Nederlandse Effectiviteits Training verzorgt opleidingen in deze Gordon methode en Denny maakt deel uit van de Raad van Toezicht. Later heeft zij een opleiding en vele cursussen en trainingen over Geweldloos communiceren gevolgd, een verdieping van de Thomas Gordon communicatiemethodiek. Zij geeft onder andere over deze manier van communiceren workshops en trainingen .