Lezing over Pesso: Het verhaal van de dans, het lichaam en de psyche

Lezing over Pesso: Het verhaal van de dans, het lichaam en de psyche
Cursusnummer:
5605
9
apr

Een danser verbeeldde in een moderne dans een gevecht met een mannelijke tegenspeler. Hij deed dit choreografisch nauwkeurig maar weinig overtuigend. De bewegingen leken niet te vloeien. Midden in de repetitie brak hij zomaar af. In de gedanste aanval was hij door herinneringen bevangen geraakt. Hij raakte geblokkeerd, geremd en in de war.

Wat bleek later? Als kind had hij geleerd zich schuil te houden als zijn vader tegen zijn moeder tekeerging. Hij wilde tussenbeide komen en voor zijn moeder opkomen, maar uit angst voor klappen had hij die impuls onderdrukt. De gedanste aanval op zijn tegenspeler bracht bewegingen, die in hem gestold waren, opnieuw op gang. De onderdrukte lichamelijke impulsen herleefden. In de dansscene kwam zijn onderdrukte neiging echter weer naar boven. Maar zijn automatische reactie was net als destijds zich schuil te houden en zijn motoriek te bevriezen. In wezen is dit bevriezen een autonome reactie van het lichaam, wanneer men zich niet veilig voelt, vergelijkbaar met een reflex. 

De dansleraren in dit verhaal uit de jaren zestig waren Al Pesso en Diane Boyden. Ze hadden een school voor moderne dans in New York en kwamen bovenstaande situaties vaker tegen. Het leek alsof de danser kortdurend de concentratie verloor, er even niet bij was. Als ze daar aandacht aan besteedden door de beweging lichamelijk te begeleiden, kwam er een emotie, blokkade of een vergeten herinnering naar boven. Zij gingen zich daardoor verdiepen in de oorzaak van deze emoties en blokkades door middel van literatuur over de psyche, met name de psychoanalyse.  Daarop ontwikkelden het dansechtpaar een vorm van bewegingstherapie. In de loop van ruim vijftig jaar evolueerde de therapievorm naar een methode, die niet alleen inzicht in het ontstaan van blokkades, maar ook uitzicht en heling teweeg kan brengen. 

Het lichaam spreekt! 
Over deze lichaamsgerichte vorm van therapie spreek ik tijdens een twee uur durende lezing. Ik leg uit hoe je je bewust kunt worden van belemmerende blokkades, die zich lichamelijk uiten. Maar ook vertel ik hoe deze blokkades op een veilige manier opgeruimd kunnen worden met de Pesso-methode als middel. 

9
apr
 • 1 lezing van 2 uur Toon details
  • 1: dinsdag 9 apr 2024 - 19:00 – Metis, Mauritskade 58: Ingang Oosterparkzijde – Nieuwe vleugel: 3.32
 • Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
 • € 26,00
 • drs. Margret Kaandorp
 • Metis, Mauritskade 58: Ingang Oosterparkzijde Toon adres-info
  • Metis, Mauritskade 58: Ingang Oosterparkzijde

   1092 AD AMSTERDAM
   Nederland

Startdatum
Lesvorm
Docent